jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Kokosowa babka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pomysłów na wielkanocne babki jest dużo. Jednak niektóre zasługują na szczególne wyróżnienie. Do takich właśnie zaliczyłabym kokosową. Smakuje pysznie.

Kokosowa babka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kokosowa babka

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki,
  • 1 szklanka mleka kokosowego (może być też krowie),
  • 1 szklanka wiórek kokosowych,
  • 4 duże jajka,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 250 gram masła 82% tłuszczu

DEKORACJA:

  • 150 gram białej czekolady,
  • 1/3 szklanki śmietanki,
  • Wiórka kokosowe do posypania

DODATKOWO:

  • Tłuszcz do posmarowania formy,
  • Bułka tarta do oprószenia formy

Sposób przygotowania:

Kokosowa babka

ETAP 1

Kokosowa babka
przygotowujemy foremkę

Formę na babkę smarujemy tłuszczem i oprószamy bułką tartą.

ETAP 2

Kokosowa babka
łączymy ze sobą sypkie składniki ciasta

Mąkę łączymy z wiórkami kokosowymi i proszkiem do pieczenia.

ETAP 3

Kokosowa babka
do utartego masła dodajemy jajka

Do miski przekładamy miękkie masło, cukier oraz cukier waniliowy. Składniki ucieramy dodając stopniowo po jednym jajku.

ETAP 4

Kokosowa babka
łączymy ze sobą składniki ciasta

Do dokładnie utartej masy dodajemy sypkie składniki oraz wlewamy mleko. Całość mieszamy do połączenia składników.

ETAP 5

Kokosowa babka
ciasto przekładamy do przygotowanej formy

Gotowe ciasto przekładamy do foremki. Babkę wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 1 godziny w 170°C do suchego patyka. Upieczoną wyjmujemy i studzimy. Zimną babkę dowolnie dekorujemy. Ja wykończyłam ją białą czekoladą.

DEKORACJA:

Śmietankę podgrzewamy. W ciepłej rozpuszczamy połamaną czekoladę. Płynną czekoladą polewamy babkę, a następnie oprószamy ją wiórkami kokosowymi. Babkę schładzamy, by czekolada zastygła.