Sposób przygotowania:
Kokosowa babkaETAP 1

Formę na babkę smarujemy tłuszczem i oprószamy bułką tartą.
ETAP 2

Mąkę łączymy z wiórkami kokosowymi i proszkiem do pieczenia.
ETAP 3

Do miski przekładamy miękkie masło, cukier oraz cukier waniliowy. Składniki ucieramy dodając stopniowo po jednym jajku.
ETAP 4

Do dokładnie utartej masy dodajemy sypkie składniki oraz wlewamy mleko. Całość mieszamy do połączenia składników.
ETAP 5

Gotowe ciasto przekładamy do foremki. Babkę wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 1 godziny w 170°C do suchego patyka. Upieczoną wyjmujemy i studzimy. Zimną babkę dowolnie dekorujemy. Ja wykończyłam ją białą czekoladą.
DEKORACJA:
Śmietankę podgrzewamy. W ciepłej rozpuszczamy połamaną czekoladę. Płynną czekoladą polewamy babkę, a następnie oprószamy ją wiórkami kokosowymi. Babkę schładzamy, by czekolada zastygła.
gusia1000