Sposób przygotowania:
Malutkie pulpeciki z marchewką
Marchewkę obieramy ze skórki i myjemy. Ścieramy na tarce na dużych oczkach. W rondelku rozgrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy na niego marchewkę, doprawiamy lekko pieprzem i dusimy chwilę, aby zmiękła. Co chwilę mieszamy, aby nie przypaliła się. Podduszoną marchewkę odstawiamy na bok aby ostygła.W międzyczasie bułkę namaczamy w mleku i czekamy aż zmięknie. Do miski wrzucamy mięso mielone, wbijamy do niego żółtko. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy namoczoną i odciśniętą bułkę, oraz marchewkę. Wszystkie składniki wyrabiamy ręką na gładką masę. Zwilżonymi wodą dłońmi formujemy malutkie pulpeciki i obtaczamy je w mące. W rondlu lub na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy na niego pulpeciki. Smażymy z każdej strony do momentu, aż będą miały chrupiącą skórkę a jednocześnie będą miękkie i soczyste w środku. Podajemy jeszcze cieplutkie jako dodatek do drugiego dania.