trzpiotinka

trzpiotinka

Kucharz
[Przepisów: 10]

Mamusinek, czyli wieprzowina z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Alternatywa "imieninowych" flaków, czerwonych barszczyków z uszkami itp.

Mamusinek, czyli wieprzowina z warzywami

Składniki:

Mamusinek, czyli wieprzowina z warzywami

 

  • 1 kg łopatki wieprzowej;
  • 1 seler (korzeń)
  • 5 marchewek
  • 2 papryki czerwone
  • 3 cebule
  • sos pieczeniowy ciemny (z torebki)
  • mąka do obtoczenia mięsa
  • olej do przesmażenia cebulki i mięsa
  • woda

Sposób przygotowania:

Mamusinek, czyli wieprzowina z warzywami
mięso pokroić w kostkę ok 2 cm, tak samo zróbcie z warzywami oprócz cebuli. Tę pokrójcie w drobną kosteczkę i zeszklijcie na oleju. Pokrojone mięsko przyprawcie (ja daję przyprawę gyros, sól, pieprz), następnie obtoczcie w mące i na patelnię. Przysmażone mięso wrzućcie do garnka z zeszkloną cebulką (mięso oczywiście będziecie przesmażać partiami). Do mięsa wrzućcie warzywa oprócz papryki i zalejcie wodą, by przykryła tylko potrawę w garnku. Do tego liść laurowy, ziele angielskie, troszkę gałki muszkatołowej, sól, pieprz. Pod koniec wrzućcie do tego pokrojoną paprykę. Kiedy już mięsko z warzywami będzie miękkie, należy zagęścić zupę sosem pieczeniowym. Posypcie majerankiem, pogotujcie jeszcze chwilkę i GOTOWE!

Tagi:

mięso sosy