monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Mandarynkowe babeczki (mandarynki z puszki)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Muffinki to zawsze świetny sposób gdy mamy ochotę na domowy wypiek, a czasu nie za dużo. Tym razem urozmaiciłam je mandarynkami z puszki. Polecam.

Mandarynkowe babeczki (mandarynki z puszki)

Składniki:

Mandarynkowe babeczki (mandarynki z puszki)

 

  • 220 g mąki
  • 100 ml oleju
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 puszka mandarynek
  • Cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Mandarynkowe babeczki (mandarynki z puszki)

ETAP 1:

Mandarynki przełożyć na sito, ale zalewę zachować. Odłożyć na bok.

ETAP 2:

Mandarynkowe babeczki (mandarynki z puszki)
do miski wbić jajka i dodać cukier utrzeć

Jajka utrzeć na puszysty jasny krem z cukrem. Następnie stale ucierając dodawać olej.

ETAP 3:

Mandarynkowe babeczki (mandarynki z puszki)
do jajek dodać mąkę i zalewę i wymieszać

Następnie w 3 partiach na przemian dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz zalewę z owoców. Wymieszać dokładnie.

ETAP 4:

Mandarynkowe babeczki (mandarynki z puszki)
do foremek nałożyć ciasto i dać owoce

Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami. Nałożyć po łyżce ciasta. Następnie dać po 2 kawałki owoców i nałożyć 1 łyżeczkę ciasta. Piec w180st około 25-27 minut, do suchego patyczka.

Ostudzić na kratce i oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!