Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 292]

Makowiec z kolorową pianką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Makowiec z kolorową pianką to propozycja dla tych osób, które uwielbiają zaskakiwać wypiekami gości. Jest to deser, nieco nie oczywisty.

Makowiec z kolorową pianką

Składniki:

Makowiec z kolorową pianką

ciasto kruche

masa makowa

  • 200 g maku suchego mielonego
  • 200 ml mleka
  • 100 g miodu
  • 2 białka

kolorowa pianka

Sposób przygotowania:

Makowiec z kolorową pianką
Ciasto kruche: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Zagniatamy ciasto. Chłodzimy dwie godziny. Zimne ciasto dzielimy w proporcji 3/4 i 1/4. Większą połowę rozwałkowujemy na wielkość formy, w tym przypadku kwadratowej. Podpiekamy 10 minut w 170 stopniach. Studzimy.

Masa makowa: Mleko wraz z miodem zagotowujemy. Gotujące się mleko zalewamy mak. Odstawiamy na godzinę do napęcznienia. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy makowej. Mieszamy.

Masę makową wykładamy na podpieczony spód. 

Kolorowa pianka: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier. Miksujemy. Dodajemy galaretkę i mąkę. Mieszamy łyżką. Pianę nakładamy na masę makową.

Pozostałe ciasto ścieramy na pianę. Ciasto pieczemy około 45 minut w 175 stopniach. Studzimy.