Sposób przygotowania:
Makowiec z kolorową pianką
Ciasto kruche: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Zagniatamy ciasto. Chłodzimy dwie godziny. Zimne ciasto dzielimy w proporcji 3/4 i 1/4. Większą połowę rozwałkowujemy na wielkość formy, w tym przypadku kwadratowej. Podpiekamy 10 minut w 170 stopniach. Studzimy.
Masa makowa: Mleko wraz z miodem zagotowujemy. Gotujące się mleko zalewamy mak. Odstawiamy na godzinę do napęcznienia. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy makowej. Mieszamy.
Masę makową wykładamy na podpieczony spód.
Kolorowa pianka: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier. Miksujemy. Dodajemy galaretkę i mąkę. Mieszamy łyżką. Pianę nakładamy na masę makową.
Pozostałe ciasto ścieramy na pianę. Ciasto pieczemy około 45 minut w 175 stopniach. Studzimy.
Masa makowa: Mleko wraz z miodem zagotowujemy. Gotujące się mleko zalewamy mak. Odstawiamy na godzinę do napęcznienia. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy makowej. Mieszamy.
Masę makową wykładamy na podpieczony spód.
Kolorowa pianka: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier. Miksujemy. Dodajemy galaretkę i mąkę. Mieszamy łyżką. Pianę nakładamy na masę makową.
Pozostałe ciasto ścieramy na pianę. Ciasto pieczemy około 45 minut w 175 stopniach. Studzimy.