monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Ciastka -pingwinki bez pieczenia

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sprawią radość wszystkim i tym dużym i tym małym. Ciastka są nieco pracochłonne, ale i tak warto je wykonać. Zwłaszcza teraz w tym okresie okołoświątecznym. Moje córcie była bardzo zadowolone gdy dostały takie ciasteczka, zapraszam:)

Ciastka -pingwinki bez pieczenia

Składniki:

Ciastka -pingwinki bez pieczenia

 

  • Krem:
  • 100 g miękkiego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • Aromat rumowy

 

  • Pingwinki:
  • 150 g biszkoptów
  • 125 g wiórków kokosowych
  • 150 g miękkiego masła
  • 3 łyżki cukru pudru

 

  • Dodatkowo:
  • Biała polewa czekoladowa
  • Ciemna polewa czekoladowa
  • 20 sztuk małych okrągłych biszkoptów
  • Migdały
  • Marcepan na dzióbek

Sposób przygotowania:

Ciastka -pingwinki bez pieczenia

Krem:

Masło utrzeć na puszysty, lekki krem z cukrem. Dodać kakao i aromat. Dokończyć ucieranie.

Pingwinki:

Ciastka -pingwinki bez pieczenia
w misce wymieszać starte biszkopty,zmielone wiórki i cukier

Biszkopty zetrzeć na tarce o małych oczkach. Wiórki zmielić w młynku do kawy. Wymieszać w misce z okruchami biszkoptów. Dodać cukier puder, masło i wszystko wyrobić na jednolitą masę.

ETAP 3:

Ciastka -pingwinki bez pieczenia
z gotowego ciasta formować ciałka ptaszków

Z masy formować stożki. Od spodu zrobić palcem dziurkę, w którą nakładać krem. Odrobinę kremu nałożyć na spód pingwinka i ustawić go na biszkopcie.

ETAP 4:

Ciastka -pingwinki bez pieczenia
ciastka obtoczyć w polewie czekoladowej dać zastygnąć

Biała polewę przygotować według przepisu na opakowaniu, następnie oblać pingwinki. Odstawić do zastygnięcia.

ETAP 5:

Przygotować ciemna polewę. Pingwinki zanurzać wzdłuż do połowy. Do mokrej polewy przykleić połówki migdałów ( wcześniej obrać ze skórki migdały),tworząc skrzydełka.

Zrobić oczka z roztopionej czekolady, z marcepanu zrobić dzióbek.

Wstawić do lodówki na 2-3 godziny.

Smacznego!