WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Drożdżowa rolada makowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Drożdżowa rolada makowa nie tylko na święta. Dość szybka w przygotowaniu, jeśli mamy już gotową masę makową.

Drożdżowa rolada makowa

Składniki:

Drożdżowa rolada makowa

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowa rolada makowa
Do miski przesiewamy mąkę. Na środek wsypujemy cukier, wlewamy ciepłe mleko, i wkruszamy drożdże. Zostawiamy na 15 minut. 

Następnie dodajemy szczyptę soli, jajka i rozpuszczone masło. Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. 

Gdy ciasto podwoi objętość, dzielimy je na pół i rozwałkowujemy. 

Smarujemy masą makową i zwijamy rolady. Przekładamy do blaszek i odstawiamy do wyrośnięcia. Po ok pół godziny, gdy wyrosną, wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 45 minut w 180 stopniach.