Sposób przygotowania:
Drożdżowa rolada makowa
Do miski przesiewamy mąkę. Na środek wsypujemy cukier, wlewamy ciepłe mleko, i wkruszamy drożdże. Zostawiamy na 15 minut.
Następnie dodajemy szczyptę soli, jajka i rozpuszczone masło. Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość, dzielimy je na pół i rozwałkowujemy.
Smarujemy masą makową i zwijamy rolady. Przekładamy do blaszek i odstawiamy do wyrośnięcia. Po ok pół godziny, gdy wyrosną, wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 45 minut w 180 stopniach.
Następnie dodajemy szczyptę soli, jajka i rozpuszczone masło. Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość, dzielimy je na pół i rozwałkowujemy.
Smarujemy masą makową i zwijamy rolady. Przekładamy do blaszek i odstawiamy do wyrośnięcia. Po ok pół godziny, gdy wyrosną, wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 45 minut w 180 stopniach.