Manjar

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Doskonały deser na upalne dni

Manjar

Składniki:

Manjar

 

  • 2 szklanki mleka (najlepiej kokosowego)
  • 2 szklanka kremówki 30-36 %
  • 1 szklanka skondensowanego mleka słodkiego
  • 1 opakowanie ciastek petit beurre
  • 2-3 łyżki żelatyny
  • do dekoracji
  • karmel lub sos owocowy
  • owoce
  • bita śmietana

 

Sposób przygotowania:

Manjar
W niewielkiej ilości wody rozpuścić żelatynę. Wymieszać mikserem trzy rodzaje mleka. Dodać rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać ponownie. Następnie przelać połowę do naczynia i wstawić do lodówki do stężenia. Jeżeli chcemy uzyskać dodatkowo ciemniejszy kolor ,to jedną część jeszcze podzielić na pół i dodać troszkę kawy rozpuszczalnej . Na powierzchni ułożyć ciastka ,(można je namoczyć w alkoholu np. Malibu). Wylać na wierzch pozostałą połowę masy. Wstawić do lodówki aż do stężenia. Wyjąć z naczynia, odwracając je do góry spodem. Podawać ochłodzone , najlepiej udekorować bitą śmietaną i jakimiś owocami. Można też polać karmelem lub sokiem z owoców. Smacznego

Tagi:

sosy ciastka