mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Marcepan 4

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Do wykonania marcepanu użyłam zmielonych migdałów, więc masa jest ciemniejsza, ale w smaku bardzo dobra:)

Marcepan 4 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Marcepan 4

 

  • Z podanej ilości proporcji otrzymamy 450 g marcepanu:
  • 200g zmielonych migdałów
  • 200g cukru pudru
  • 50ml Amaretto
  • ½ łyżeczki aromatu migdałowego

 

Sposób przygotowania:

Marcepan 4
Cukier puder i zmielone migdały przesiewam przez sitko. Partiami wsypuję cukier puder ze zmielonymi migdałami do pojemnika blendera i miksuję aż składniki się połączą. Przekładam sypkie składniki do miski, wlewam do nich likier Amaretto oraz olejek migdałowy, mieszam dokładnie. Z masy formuję sztabkę lub kulkę. Jeśli marcepan chcę później wykorzystać to owijam go szczelnie w papier do pieczenia i wkładam do lodówki, może tam przebywać do kilku tygodni.
Marcepan 4
Do pojemnika blendera wsypuję partiami cukier puder i zmielone migdały
Marcepan 4
Włączam blender i miksuję wszystko aż do połączenia
Marcepan 4
Do zmiksowanej sypkiej mieszanki dodaję Amaretto i olejek migdałowy
Marcepan 4
Z masy marcepanowej formuję sztabkę, chowam do lodówki