WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Marchewka duszona na patelni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Marchewka starta na wiórki obsmażona na maśle a następnie duszona w odrobinie bulionu, delikatnie przyprawiona.

Marchewka duszona na patelni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Marchewka duszona na patelni

 

  • 1 marchewka
  • 0,5 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • ok. 100 ml bulionu drobiowego

Sposób przygotowania:

Marchewka duszona na patelni

ETAP 1:

Marchewkę obrać i opłukać a następnie zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach. Na patelni roztopić ok. 0,5 łyżki masła i wrzucić startą marchewkę.

Obsmażyć na niedużym ogniu aby marchewka się nie spaliła. Mieszać co jakiś czas. Przyprawić solą i pieprzem czarnym mielonym.

Gdy marchewka się przyrumieni podlać bulionem drobiowym.

Przykryć patelnię i dusić aż cały bulion się wysmaży a marchewka będzie miękka. Wyłożyć na talerz.

Podawać jako surówkę na ciepło do obiadu.

Marchewka duszona na patelni
Marchewka po odparowaniu całego bulionu na patelni
Marchewka duszona na patelni
Podsmażona marchewka podlana bulionem drobiowym
Marchewka duszona na patelni
Marchewka w trakcie smażenia doprawiona solą i pieprzem
Marchewka duszona na patelni
Starta marchewka wyłożóna na roztopione masło