Sposób przygotowania:
Młoda kapusta duszona z marchewką
Młodą kapustę myjemy, osuszamy, drobno kroimy, marchewki obieramy, kroimy w pół plasterki. Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na łyżce masła.
Do większego garnka przekładamy kapustę, marchewkę oraz podsmażoną cebulę, dodajemy listki laurowe, ziarna ziela oraz pieprzu.
Całość zalewamy bulionem, gotujemy na małym ogniu do miękkości kapusty, musimy uważać żeby kapusta się nie rozgotowała. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę i lekko przesmażamy, dodajemy do kapusty, mieszamy.
Koper siekamy, dodajemy do kapusty, doprawiamy do smaku solą, wszystko dokładnie mieszamy.
Do większego garnka przekładamy kapustę, marchewkę oraz podsmażoną cebulę, dodajemy listki laurowe, ziarna ziela oraz pieprzu.
Całość zalewamy bulionem, gotujemy na małym ogniu do miękkości kapusty, musimy uważać żeby kapusta się nie rozgotowała. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę i lekko przesmażamy, dodajemy do kapusty, mieszamy.
Koper siekamy, dodajemy do kapusty, doprawiamy do smaku solą, wszystko dokładnie mieszamy.
Magdalena88