Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Marchewka duszona z jabłkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Idealna jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie np. na kolację.

Marchewka duszona z jabłkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Marchewka duszona z jabłkiem

 

  • 3 duże marchewki
  • 1/2 jabłka
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz do smaku
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania
  • 3 czubate łyżki słodkiej śmietany

Sposób przygotowania:

Marchewka duszona z jabłkiem
Obrane marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub za pomocą blendera. Marchewkę przełożyć do garnka, wlać do niej szklankę wody i gotować do miękkości. Z obranego jabłka usunąć gniazdo nasienne. Jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do miękkiej marchewki, wymieszać. Dodać również cukier i śmietanę (ja użyłam 18 %), wymieszać. Dusić dalej bez przykrycia, aż większość płynu odparuje. Marchewkę z jabłkiem doprawić do smaku przyprawą uniwersalną i podawać np. jako dodatek do obiadu.
Marchewka duszona z jabłkiem
Obrana i starta na tarce o dużych oczkach marchewka.
Marchewka duszona z jabłkiem
Obrane pozbawione pestek jabłko starte na tarce.
Marchewka duszona z jabłkiem
Starte jabłko dodane do miękkiej marchewki.
Marchewka duszona z jabłkiem
Śmietana i przyprawy dodane do marchewki z jabłkiem.