SUPERPRZEPIS

Marchewka kolorowa z sosem winegret

  • 3
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Marchewka kolorowa z sosem winegret Więcej zdjęć (5)

Surówka przyciąga kolorem .Prosta w przygotowaniu , szybka .Jeśli mamy dostęp do kolorowych marchewek to dobrze- albo zróbmy ze zwykłej

Składniki:

Marchewka kolorowa z sosem winegret

 

  • 3 marchewki w różnych kolorach ( żółta , pomarańczowa , bordowa )
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz mielony gruboziarnisty
  • cukier
  • gałązka koperku

 

Sposób przygotowania:

Marchewka kolorowa z sosem winegret
Ugotować marchewki w skórce . Żółtą i pomarańczową razem - bordową osobno bo barwi wodę na ciemny kolor i mogła by zabarwić resztę .Miękkie odcedzić .Przelać zimną wodą i obrać . Za pomocą obieraczki do warzyw pokroić delikatnie w cienkie plastry . Zwijać w różyczki .Układać w ciasnej miseczce po kilka różyczek w kontrastowych kolorach .
Zmieszać olej z sokiem z cytryny .Doprawić sos szczyptą soli , pieprzu i cukru.
Polać delikatnie marchewki . Posypać delikatnie koperkiem.
Podawać na zimno do gotowanych mięs .
Marchewka kolorowa z sosem winegret
Trzy rodzaje marchewki - smakują tak samo a wyglądają zupełnie inaczej
Marchewka kolorowa z sosem winegret
Ugotować marchewki osobno - tzn. żółta i pomarańczowa razem a bordowa osobno
Marchewka kolorowa z sosem winegret
Ugotowane marchewki ostudzić i obrać ze skórki uważając by bordowa nie poplamiła czegoś
Marchewka kolorowa z sosem winegret
Z obranych marchewek ścinać za pomocą obieraczki do warzyw cienkie płaty i z nich zwijać różyczki