WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Marchewka na masełku ze śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Marchewka ugotowana a następnie obrana ze skórki i uduszona na masełku z dodatkiem słodkiej śmietanki i przypraw. Idealny dodatek do mięs.

Marchewka na masełku ze śmietaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Marchewka na masełku ze śmietaną

 

Sposób przygotowania:

Marchewka na masełku ze śmietaną

ETAP 1:

Marchewki ugotować w wodzie nie obierając ich wcześniej ze skórki. Gdy będą prawie miękkie wyjąć z wody i wystudzić. Wystudzone marchewki obrać i pokroić w kostkę. W rondlu roztopić łyżkę masła i wrzucić pokrojoną marchewkę. Dusić aż marchewka będzie miękka. W razie potrzeby podlać odrobiną wody. Następnie wlać śmietankę i wymieszać.

Gdy śmietanka się zagrzeje wsypać mąkę i doprawić solą, pieprzem i przyprawą gyros. Dokładnie wymieszać. Dusić mieszając aż marchewka się zagęści.

Gotową marchewkę wyłożyć na talerze. Podawać na gorąco jako dodatek do mięs.

Marchewka na masełku ze śmietaną
Uduszona marchewka na masłeku ze śmietanką w garnku przed wyłożeniem na talerz
Marchewka na masełku ze śmietaną
Uduszona marchewka po dodaniu mąki pszennej
Marchewka na masełku ze śmietaną
Śmietanka 30% dolana do duszonej marchewki
Marchewka na masełku ze śmietaną
Pokrojona marchewka wrzucona na rozgrzane masło