ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Masło domowe z wiejskiej śmietany

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Masło domowe z wiejskiej śmietany jest najlepszym masłem do pieczywa, przy pomocy robota jest szybko gotowe, smak i zapach nie ma porównania z kupnym.

Masło domowe z wiejskiej śmietany Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Masło domowe z wiejskiej śmietany

 

  • śmietana wiejska 1,3/4 litra,
  • sól 3/4 łyżeczki,
  • zimna woda - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Masło domowe z wiejskiej śmietany
Bardzo zimną śmietanę wiejską dać do misy robota, włożyć do misy końcówkę do ucierania ciasta i nakryć misę pokrywą.

Ubijanie zacząć na średnich obrotach, dodać sól i dalej ubijać na największych obrotach robota.

Gdy zacznie się oddzielać maślanka to na mniejszych obrotach ubijać do momentu gdy będą widoczne grudy masła.

Do misy lać mocno zimną wodę i wylać wszystko na drobne siatkowe sito, zostawić do odcieknięcia wody, masło poporcjować i można zamrozić.
Masło domowe z wiejskiej śmietany
Z tej ilości jest tyle masła a maslanke uzyłam do zurku.
Masło domowe z wiejskiej śmietany
Resztkai śmietany ze słoików płuczę z wodą i dodaje do zabielenia zupy lkub sosu.
Masło domowe z wiejskiej śmietany
Po dodaniu soli mozna dodac inne przyprawy, natke pietruszki, koperek.