Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Marchewka z marynowaną papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Doskonały dodatek do obiadu.

Marchewka z marynowaną papryką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Marchewka z marynowaną papryką

 

  • 1/2 cebuli
  • olej do smażenia
  • 5 średnich młodych marchewek
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1 marynowana papryka
  • 2 czubate łyżki ketchupu
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Marchewka z marynowaną papryką
Cebulę pokroić w grube piórka, zeszklić na oleju. Młode marchewki oskrobać, umyć i pokroić w ukośne plasterki. Dodać je do cebuli i chwilę razem smażyć. Dodać do nich oregano, wlać szklankę wody. Dusić pod przykryciem do miękkości. Paprykę pokroić w niezbyt długie paski. Jak marchewka będzie już miękka, dodać do niej paprykę, ketchup, odrobinę soli i pieprz. Wymieszać i gotować bez przykrycia, aż prawie cały płyn odparuje. Podawać jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie.
Marchewka z marynowaną papryką
Pokrojona w grube piórka cebula zeszklona na oleju.
Marchewka z marynowaną papryką
Pokrojone w ukośne plasterki marchewki dodane do cebuli.
Marchewka z marynowaną papryką
Pokrojona w niezbyt długie paski papryka.
Marchewka z marynowaną papryką
Papryka dodana razem z ketchupem i przyprawami do marchewki.