Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Marchewka z porem i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo smaczny dodatek do obiadu.

Marchewka z porem i pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Marchewka z porem i pieczarkami

 

  • 3 marchewki
  • 50 g jasnej części pora
  • 3 pieczarki
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania
  • 2/3 szklanki wody
  • 1 czubata łyżka masła

Sposób przygotowania:

Marchewka z porem i pieczarkami
Marchewki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por oczyścić, drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej, zrumienić na nim lekko pokrojone w półplasterki pieczarki. Do grzybów dodać marchewkę i por, chwilę razem podsmażać. Dodać trochę przyprawy uniwersalnej i ketchup. Wlać wodę, wymieszać. Gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości. Jak marchewka zrobi się miękka, zdjąć przykrywkę, odparować resztę płynu. Dodać masło, jeszcze chwilę podsmażać, co chwilę mieszając. Podawać jako dodatek do obiadu.
Marchewka z porem i pieczarkami
Pokrojone w półplasterki pieczarki zrumienione na oleju.
Marchewka z porem i pieczarkami
Starte marchewki i pokrojony por dodane do grzybów.
Marchewka z porem i pieczarkami
Woda i ketchup dodane do warzyw z grzybami.
Marchewka z porem i pieczarkami
Masło dodane do miękkich warzyw z pieczarkami.