kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Marchewkowa zapiekanka pod szpinakową kołderką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 2/5 głosów: 1

Smaczna zapiekanka warzywna z piersią z kurczaka z sosem szpinakowo-jajecznym. Szybka i prosta w przygotowaniu.

Marchewkowa zapiekanka pod szpinakową kołderką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Marchewkowa zapiekanka pod szpinakową kołderką

 

  • 4 średnie marchewki
  • 3 średnie liście kapusty pekińskiej
  • pół piersi kurczaka
  • sól- do posypania piersi
  • pieprz-do posypania piersi
  • Sos:
  • 200 ml śmietanki 12%
  • 2 jajka
  • 3 łyżeczki rozmrożonego szpinaku
  • sól-do smaku
  • pieprz-do smaku

Sposób przygotowania:

Marchewkowa zapiekanka pod szpinakową kołderką
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż na 2 części. Posypujemy z obu stron solą i pieprzem. Schładzamy w lodówce około 4-5 godzin.

Liście kapusty pekińskiej myjemy, suszymy na papierowym ręczniku.

Marchew obieramy, myjemy i kroimy wzdłuż. Każdą cztery razy. Kapustę kroimy na drobną.

Formę do zapiekania natłuszczamy. Na spód kładziemy połowę marchewki, pokrojoną kapustę, resztę marchewki, pierś z kurczaka.

Przygotowujemy sos:

Do mleka dodajemy jajka, szpinak, sól, pieprz. Mieszamy. Sos wylewamy na zapiekankę.

Pieczemy w temp.180 stopni przez 1 godzinę.
Marchewkowa zapiekanka pod szpinakową kołderką
obraną i umytą marchewkę kroimy a potem wkładamy do formy
Marchewkowa zapiekanka pod szpinakową kołderką
na marchewkę wykładamy kapustę a potem resztę marchewki