Elficzna

Elficzna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Zapiekanka warzywna z mozarellą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo kolorowa i smaczna zapiekanka

Zapiekanka warzywna z mozarellą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka warzywna z mozarellą

 

  • 2 długie cielęce parówki
  • 3 kiełbaski śląskie
  • cebula
  • puszka kukurydzy
  • brokuł
  • 6 sporych ziemniaków
  • kubek jogurtu naturalnego
  • ketchup
  • 2 łyżki śmietany
  • sól
  • pieprz
  • suszony koperek
  • bazylia
  • mieszanka suszonego szczypiorku i pomidorków
  • kawałek żółtego sera
  • ok 150g mozzareli w kuleczkach
  • olej

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka warzywna z mozarellą
Ziemniaki obieram, myję i kroję w plasterki o grubości około 0,5 cm. Układam na dnie brytfanny aby lekko na siebie nachodziły. Wierzch obsypuję solą i pieprzem i polewam ketchupem. Na to wysypuję puszkę kukurydzy. Kiełbaski i parówki kroję w pól talarki i podsmażam na rozgrzanym oleju. Cebulę obieram, kroję w kostkę i dorzucam do mięsa. Gdy całość się ładnie zarumieni nakładam na kukurydze do brytfanny. Brokuła myję i rozdzielam na różyczki - układam na wierzch. Sos: mieszam jogurt naturalny ze śmietaną, dodaję ulubione przyprawy np sól, bazylię, pieprz, suszone pomidory w płatkach i mieszam. Sos wylewam na wierzch zapiekanki. Na górę rozkładam ser starty na tarce na grubych oczkach. Kuleczki mozzarelli przekrajam na pół i rozkładam na całej zapiekance. Całość zapiekam w 180C przez około 35-40 minut.
Zapiekanka warzywna z mozarellą
kiełbaski podsmażam wraz z cebulką do zarumienienia
Zapiekanka warzywna z mozarellą
pokrojone w plastry ziemniaki kładę na dno i polewam ketchupem
Zapiekanka warzywna z mozarellą
z jogurtu, śmietany i przypraw robię sos
Zapiekanka warzywna z mozarellą
na wierzch ścieram ser żółty i rozkladam mozzarellę