Sposób przygotowania:
Zapiekanka warzywna z makaronem 2
Obieramy warzywa - paprykę i marchewkę. Marchewkę kroimy w ćwierćplasterki i smażymy na łyżce masła sklarowanego. Parzymy pomidora, obieramy go ze skórki po czym miksujemy blenderem. Paprykę czerwoną i zieloną orazcukinię ścieramy na tarce w plasterki. Cukinię odkładamy do dekoracji. Rozkłócamy jaja z przecierem pomidorowym, dodajemy ostudzoną marchew, paprykę oraz makaron. Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią - mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, posypujemy otrębami. Masę przelewamy do naczynia. Posypujemy zapiekankę oliwkami, układamy plasterki cukinii. Na końcu posypujemy zapiekankę startym serem i pokruszonymi orzechami. Zapiekamy w nagrzanym do 180 st.C piekarniku około 25 minut do chwili, aż masa się zatnie a ser rozpuści
darmiona
jaNina
marietta