Sposób przygotowania:
Marchewkowe bułeczki
Do miski wsypujemy mąkę ( 2 -3 łyżki zostawiamy do podsypania), suche drożdże, cukier i sól oraz 2 łyżki z czubkiem pokruszonego ciasta francuskiego i wlewamy olej i śmietankę oraz dodajemy mus marchewkowy. Mieszamy łyżką i zagniatamy ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.
Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto, formujemy wałek i tniemy nożem na 4 kawałki.
Formujemy zgrabne bułeczki i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy zimną wodą i posypujemy pokruszonym ciastem francuskim. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 40 minut.
Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto, formujemy wałek i tniemy nożem na 4 kawałki.
Formujemy zgrabne bułeczki i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy zimną wodą i posypujemy pokruszonym ciastem francuskim. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 40 minut.