kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Marchewkowe bułeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na marchewkowe bułeczki z posypką. Bułeczki są bardzo smaczne i mają ładny żółty kolorek. Polecam.

Marchewkowe bułeczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Marchewkowe bułeczki

Na ciasto :

  • 150 gram mąki
  • 2 czubate łyżki upieczonego i pokruszonego ciasta francuskiego
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 3 duże szczypty soli
  • 2 łyżki śmietanki 30 %
  • 2 łyżki gęstego musu marchewkowego
  • woda do posmarowania bułeczek

Na posypkę :

  • 1 łyżka upieczonego i pokruszonego ciasta francuskiego

Sposób przygotowania:

Marchewkowe bułeczki
Do miski wsypujemy mąkę ( 2 -3 łyżki zostawiamy do podsypania), suche drożdże, cukier i sól oraz 2 łyżki z czubkiem pokruszonego ciasta francuskiego i wlewamy olej i śmietankę oraz dodajemy mus marchewkowy. Mieszamy łyżką i zagniatamy ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.
Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto, formujemy wałek i tniemy nożem na 4 kawałki. 
Formujemy zgrabne bułeczki i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy zimną wodą i posypujemy pokruszonym ciastem francuskim. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 40 minut.
Marchewkowe bułeczki
Wszystkie składniki wkładamy do miski i mieszamy łyżką.
Marchewkowe bułeczki
Ciasto na bułki zagniatamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Marchewkowe bułeczki
Z ciasta formujemy wałek i kroimy na cztery części.
Marchewkowe bułeczki
Z kawałków ciasta formujemy małe bułeczki.