Sposób przygotowania:
Marchewkowe mumieETAP 1
MUMIE: Marchewki gotujemy na półmiękko. Ugotowane studzimy i obieramy ze skórki.
ETAP 2
Każdą z marchwi zawijamy w plasterek szynki szwarcwaldzkiej.
ETAP 3
Ciasto francuskie rozwijamy. Rozwinięte za pomocą radełka dzielimy wzdłuż dłuższego boku na pasy o szerokości około 5-8 mm.
ETAP 4
Gotowe pasy zawijamy wokół marchwi pozostawiając z jednej strony miejsce na oczy. Tak uformowane „mumie” przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto dodatkowo smarujemy roztrzepanym jajkiem.
„Mumie” wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 30 minut w 180°C do zrumienienia.
Upieczone wyjmujemy i studzimy. Przestudzonym wykonujemy oczka z majonezu i czarnuszki. Podajemy je w towarzystwie sosu.
ETAP 5
SOS ŚMIETANOWO- CZOSNKOWY:
Śmietanę łączymy z wodą. Ilość dodanej wody zależy od tego jaką chcemy uzyskać gęstość sosu. Następnie dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Gotowe.
SylaUla
gusia1000