Sposób przygotowania:
Bułeczki drożdżowe z kapustą i grzybami
W rondelku wymieszać drożdże z cukrem i odrobiną mleka. W innym rondelku lub małym garnku podgrzać mleko, włożyć do niego roztopić masło a po chwili dodać jajko i wymieszać. Do miski przesiać mąkę razem z solą, wlać zawartość z rondelka z masłem i mlekiem i wyłożyć podrośnięty przez ten czas zaczyn drożdżowy. Wyrobić gładkie ciasto, zakryć miskę ściereczką i zostawić ciasto do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrasta kapustę i grzyby pokroić, przełożyć do miski, dodać cebulkę oraz sól i pieprz do smaku a na koniec bułkę tartą i wymieszać farsz.
Gdy ciasto podwoi objętość ponownie wyrobić ale chwilkę i podzielić ciasto na kawałki ( u mnie 12 sztuk ). Farsz podzielić też na 12 porcji i najlepiej uformować kulki. Kawałki ciasta rozpłaszczyć na dłoni, na środku kłaść porcje farszu i formować bułeczki. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia kładąc łączeniem do spodu zostawiając odstępy.
Bułeczki zakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Gdy bułeczki wyrosną posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem. Blachę z bułeczkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 15 - 20 minut w zależności od piekarnika.
Upieczone bułeczki wystudzić ale lepiej smakują jeszcze ciepłe.
Gdy ciasto wyrasta kapustę i grzyby pokroić, przełożyć do miski, dodać cebulkę oraz sól i pieprz do smaku a na koniec bułkę tartą i wymieszać farsz.
Gdy ciasto podwoi objętość ponownie wyrobić ale chwilkę i podzielić ciasto na kawałki ( u mnie 12 sztuk ). Farsz podzielić też na 12 porcji i najlepiej uformować kulki. Kawałki ciasta rozpłaszczyć na dłoni, na środku kłaść porcje farszu i formować bułeczki. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia kładąc łączeniem do spodu zostawiając odstępy.
Bułeczki zakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Gdy bułeczki wyrosną posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem. Blachę z bułeczkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 15 - 20 minut w zależności od piekarnika.
Upieczone bułeczki wystudzić ale lepiej smakują jeszcze ciepłe.
Czekoladka 2