Sposób przygotowania:
Chleb z farszem i czarnym sezamem
1. Łączymy ze sobą suche składniki : Mąkę pszenną przesiewamy przez sito do miski, dodajemy sól, cukier i następnie wsypujemy drożdże suche (ze świeżymi zrobić wcześniej rozczyn).
2.W środku robimy dołek, wlewamy podgrzane wcześniej mleko(nie może być zbyt gorące a na pewno nie wrzące) i oliwę. Wyrabiamy ciasto, aż będzie miękkie i gładkie.
3. Ciasto formujemy w kulę i smarujemy oliwą lub olejem by ciasto nie pękało i nie było wysuszone z wierzchu. Przygotowaną kulę umieszczamy w naczyniu i przykrywamy ścierką bawełnianą lub ręcznikiem.Ciasto powinno odpoczywać do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
4.Po wyżej wskazanym czasie ciasto jeszcze raz wyrabiamy oraz dzielimy na 2 części. Każdą z nich wałkujemy na koło o średnicy 20 cm.
5. Robimy farsz: czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę dokładnie rozcieramy z solą dodajemy do fety i mieszamy z przyprawami :tj. tymianek,pieprz. Mieszamy do połączenia się masy. Paprykę myjemy i usuwamy białe błony oraz pestki. Kroimy na drobną kostkę ok. 5mm. Łączymy paprykę z fetą odstawiamy.
5. ciasto wyrabiamy i dzielimy na dwie połowy. Na jedną połowę koła nałożyć nadzienie, zostawiając około 3 cm wolnego od brzegu. Nakładamy drugą część ciasta i formujemy ładny owalny lub okrągły bochenek. Brzegi należy posmarować wodą,. Brzegi dobrze skleić by farsz nie wyciekał. Bochenek ułożyć na blaszce. Posmarować syropem i obficie posypać sezamem, choć można to pominąć.
Pozostawić na ok.20 minut do ponownego wyrośnięcia.
5. Chlebek pieczemy 30 minut w 200 st C.
2.W środku robimy dołek, wlewamy podgrzane wcześniej mleko(nie może być zbyt gorące a na pewno nie wrzące) i oliwę. Wyrabiamy ciasto, aż będzie miękkie i gładkie.
3. Ciasto formujemy w kulę i smarujemy oliwą lub olejem by ciasto nie pękało i nie było wysuszone z wierzchu. Przygotowaną kulę umieszczamy w naczyniu i przykrywamy ścierką bawełnianą lub ręcznikiem.Ciasto powinno odpoczywać do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
4.Po wyżej wskazanym czasie ciasto jeszcze raz wyrabiamy oraz dzielimy na 2 części. Każdą z nich wałkujemy na koło o średnicy 20 cm.
5. Robimy farsz: czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę dokładnie rozcieramy z solą dodajemy do fety i mieszamy z przyprawami :tj. tymianek,pieprz. Mieszamy do połączenia się masy. Paprykę myjemy i usuwamy białe błony oraz pestki. Kroimy na drobną kostkę ok. 5mm. Łączymy paprykę z fetą odstawiamy.
5. ciasto wyrabiamy i dzielimy na dwie połowy. Na jedną połowę koła nałożyć nadzienie, zostawiając około 3 cm wolnego od brzegu. Nakładamy drugą część ciasta i formujemy ładny owalny lub okrągły bochenek. Brzegi należy posmarować wodą,. Brzegi dobrze skleić by farsz nie wyciekał. Bochenek ułożyć na blaszce. Posmarować syropem i obficie posypać sezamem, choć można to pominąć.
Pozostawić na ok.20 minut do ponownego wyrośnięcia.
5. Chlebek pieczemy 30 minut w 200 st C.