Sylvia90

Sylvia90

Szef Kuchni
[Przepisów: 17]

Chleb z farszem i czarnym sezamem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny nie skomplikowany chleb na drożdżach z wyrazistym farszem w środku. Feta plus spora ilość czosnku a do tego zielona papryka i tymianek. Pyszny i doskonały zarówno na kanapki jak i na ciepło w formie zapiekanych tostów. Koniecznie spróbujcie.

Chleb z farszem i czarnym sezamem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Chleb z farszem i czarnym sezamem

 

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb z farszem i czarnym sezamem
1. Łączymy ze sobą suche składniki : Mąkę pszenną przesiewamy przez sito do miski, dodajemy sól, cukier i następnie wsypujemy drożdże suche (ze świeżymi zrobić wcześniej rozczyn).

2.W środku robimy dołek, wlewamy podgrzane wcześniej mleko(nie może być zbyt gorące a na pewno nie wrzące) i oliwę. Wyrabiamy ciasto, aż będzie miękkie i gładkie.

3. Ciasto formujemy w kulę i smarujemy oliwą lub olejem by ciasto nie pękało i nie było wysuszone z wierzchu. Przygotowaną kulę umieszczamy w naczyniu i przykrywamy ścierką bawełnianą lub ręcznikiem.Ciasto powinno odpoczywać do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

4.Po wyżej wskazanym czasie ciasto jeszcze raz wyrabiamy oraz dzielimy na 2 części. Każdą z nich wałkujemy na koło o średnicy 20 cm.

5. Robimy farsz: czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę dokładnie rozcieramy z solą dodajemy do fety i mieszamy z przyprawami :tj. tymianek,pieprz. Mieszamy do połączenia się masy. Paprykę myjemy i usuwamy białe błony oraz pestki. Kroimy na drobną kostkę ok. 5mm. Łączymy paprykę z fetą odstawiamy.

5. ciasto wyrabiamy i dzielimy na dwie połowy. Na jedną połowę koła nałożyć nadzienie, zostawiając około 3 cm wolnego od brzegu. Nakładamy drugą część ciasta i formujemy ładny owalny lub okrągły bochenek. Brzegi należy posmarować wodą,. Brzegi dobrze skleić by farsz nie wyciekał. Bochenek ułożyć na blaszce. Posmarować syropem i obficie posypać sezamem, choć można to pominąć.

Pozostawić na ok.20 minut do ponownego wyrośnięcia.

5. Chlebek pieczemy 30 minut w 200 st C.
Chleb z farszem i czarnym sezamem
Nadzienie nakładamy centralnie a następnie rozprowadzamy po powierzchni ciasta pozostawiając ok 2-3 cm zapasu
Chleb z farszem i czarnym sezamem
Przed samym pieczeniem polewany chlebek syropem i obficie posypujemy czarnym sezamem
Chleb z farszem i czarnym sezamem
W przekroju widoczne jest nadzienie które doskonale pasuje do struktury chlebka