Sposób przygotowania:
Maślane bułeczki z migdałową kruszonką
Drożdże wymieszać z cukrem i odrobiną mleka aż będą płynne. W drugim rondelku lub małym garnku podgrzać lekko mleko, roztopić masło a po chwili dodać cukier i jajko i wszystko wymieszać. Do średniej miski przesiać mąkę a potem wlać zawartość rondelka z roztopionym masłem i mlekiem i wyłożyć podrośnięty zaczyn drożdżowy. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, zakryć miskę ściereczką i zostawić ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Gdy ciasto podrośnie i podwoi objętość ponownie wyrobić ale tylko aby odgazować i podzielić ciasto na kawałki ( u mnie 12 sztuk ). Formować bułeczki i ukladać je na balsze wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odstępy.
Bułeczki zakryć czystą ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Gdy bułeczki wyrosną szybko zagnieść kruszonkę łącząc składniki, bułeczki posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać przygotowaną kruszonką. Blachę z wyrośniętymi bułeczkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 15 - 20 minut w zależności od piekarnika.
Upieczone bułeczki wystudzić ale raczej do wystudzenia nie wytrwają. Smacznego
Gdy ciasto podrośnie i podwoi objętość ponownie wyrobić ale tylko aby odgazować i podzielić ciasto na kawałki ( u mnie 12 sztuk ). Formować bułeczki i ukladać je na balsze wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odstępy.
Bułeczki zakryć czystą ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Gdy bułeczki wyrosną szybko zagnieść kruszonkę łącząc składniki, bułeczki posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać przygotowaną kruszonką. Blachę z wyrośniętymi bułeczkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 15 - 20 minut w zależności od piekarnika.
Upieczone bułeczki wystudzić ale raczej do wystudzenia nie wytrwają. Smacznego
Magdalena88
zewa
Dziękuję.
Bułeczki są bardzo smaczne, moi domownicy zjedli jeszcze ciepłe zupełnie bez niczego.
Ale tak domowy dżemik do nich pasuje idealnie, dla mnie mleko czy kakao odpada bo nie lubię.
Ale herbatka jak najbardziej.
zbysiowa
zewa
Pyszne są Madziu - polecam :)