kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Jogurtowe bułeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na jogurtowe bułeczki. Bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Najlepiej smakują z dżemem. Polecam.

Jogurtowe bułeczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jogurtowe bułeczki

 

  • 1 szklanka mąki
  • 1 mała łyżeczka drożdży instant
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 duże szczypty soli
  • 1 łyżka oleju
  • 8 płaskich łyżek jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka siemienia lnu
  • woda do posmarowania bułeczek
  • 1 - 2 łyżki mąki do podsypania

Sposób przygotowania:

Jogurtowe bułeczki
Do miski wsypujemy mąkę i drożdże, sól i cukier oraz wlewamy olej i dodajemy jogurt naturalny. Wszystkie składniki mieszamy łyżką i przykrywamy miskę ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.
Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto, formujemy wałek i tniemy nożem na 5 kawałków.
Formujemy malutkie bułeczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy wodą i posypujemy siemieniem lnianym i ponownie odstawiamy na 30 minut.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut.
Jogurtowe bułeczki
Do miski wkładamy wszystkie składniki i mieszamy łyżką.
Jogurtowe bułeczki
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stół i ponownie wyrabiamy.
Jogurtowe bułeczki
Wyrobione ciasto tniemy na kawałki i formujemy zgrabne bułeczki.
Jogurtowe bułeczki
Uformowane bułeczki przekładamy na blaszkę.