ELKAW83

ELKAW83

Starszy Kucharz
[Przepisów: 19]

Marchewkowe cudo

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto aromatyczne o apetycznym pomarańczowym kolorze...dla dodania aromatu można wrzucić jeszcze nieco zmielonych gożdzików

Marchewkowe cudo Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Marchewkowe cudo

 

  • 2 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka soli i sody
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • szklanka oleju 4 jajka
  • 4 szklanki drobno utartej marchwi
  • łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

Marchewkowe cudo
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem, solą, sodą i cynamonem. Osobno ubić cukier i olej i cały czas miksując dodawać po jednym jajku. Następnie stopniowo dodawać mąkę z dodatkami. Do powstałej masy dodać marchew i orzechy. Ciasto wylać na blachę posmarowaną tłuszczem i opruszoną bułką tartą. Piec w temp.180' przez ok. 40 minut. Gotowe polać czekoladą.
Marchewkowe cudo
Przygotowane ciasto wylewamy na blachę keksową
Marchewkowe cudo
Upieczone ciasto polewamy czekoladą przez co zyskuje dodatkowy smaczek
Marchewkowe cudo
Jeszcze dobrze nie wystygło, a już zostało skonsumowane przez domowników:)