Sposób przygotowania:
Marchewkowe kluseczki z szałwiowym masełkiemPrzygotowanie marchwi
![Marchewkowe kluseczki z szałwiowym masełkiem Marchewkowe kluseczki z szałwiowym masełkiem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/marchewkowe-kluseczki-z-szalwiowym-maselkiem-437992.jpg)
Przygotowanie kluseczek z marchwi zaczynamy od umycia i obrania marchewek.
Marchew kroimy w talarki i gotujemy do miękkości. Ugotowaną marchew odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Przygotowanie ciasta na kluseczki
![Marchewkowe kluseczki z szałwiowym masełkiem Marchewkowe kluseczki z szałwiowym masełkiem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/marchewkowe-kluseczki-z-szalwiowym-maselkiem-437994.jpg)
Ugotowaną marchew blendujemy na jednolitą masę.
Do puree z marchwi dodajemy roztrzepane jajka i starty parmezan. Wszystko doprawiamy solą i delikatnie mieszamy. Na koniec stopniowo dodajemy przesianą mąkę.
Ciasto bardzo dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki.
Ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. godzinę.
Gotowanie kluseczek
![Marchewkowe kluseczki z szałwiowym masełkiem Marchewkowe kluseczki z szałwiowym masełkiem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/marchewkowe-kluseczki-z-szalwiowym-maselkiem-437993.jpg)
W dużym i szerokim garnku zagotowujemy osoloną wodę.
Na gotującą się wodę kładziemy kluseczki za pomocą łyżeczki. Zanurzamy łyżeczkę w gotującej się wodzie, łyżeczką nabieramy kluseczkę i wkładamy do wody. W ten sposób robimy resztę kluseczek. Kluseczki gotujemy partiami.
Wrzucone kluseczki należy przemieszać, aby nie przykleiły się do dna.
Po wypłynięciu kluseczek na wierzch, wyjmujemy je łyżką cedzakową.
Szałwiowe masełko
![Marchewkowe kluseczki z szałwiowym masełkiem Marchewkowe kluseczki z szałwiowym masełkiem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/marchewkowe-kluseczki-z-szalwiowym-maselkiem-437995.jpg)
Na dużej patelni rozpuszczamy masło. Wrzucamy listki szałwii.
Szałwię smażymy ok. 5 min na małym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem.
Podanie kluseczek
![Marchewkowe kluseczki z szałwiowym masełkiem Marchewkowe kluseczki z szałwiowym masełkiem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/marchewkowe-kluseczki-z-szalwiowym-maselkiem-437998.jpg)
Ugotowane kluseczki wrzucamy na patelnię z szałwiowym masełkiem, na małym ogniu podsmażamy ok. 2 minut.
Kluseczki podajemy udekorowane szałwią i startym parmezanem.