Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Kluski kładzione marchewkowe

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16

dodanie zmiksowanych warzyw do klusek jest sposobem na "przemycenie" ich dla niejadków a poza tym takie kolorowe kluski są ładne i smaczne

Kluski kładzione marchewkowe

Składniki:

Kluski kładzione marchewkowe

 

  • 2 duże marchewki
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1-2 jajka (jak duże to wystarczy jedno)
  • ok. 2,5 szkl. mąki (szkl. poj. 250ml)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka cukru

 

Sposób przygotowania:

Kluski kładzione marchewkowe
Marchewkę umyć i oskrobać, pokroić w kosteczkę. Czosnek obrać, pokroić w plasterki. Marchewkę i czosnek przełożyć do rondla, wlać ok.100ml wody, dodać sól, masło i cukier, dusić na malutkim ogniu aż marchewka będzie zupełnie miękka. Następnie zmiksować na papkę, wystudzić. Do purre z marchwi wbić jajka, wymieszać, powoli dosypywać mąkę intensywnie wyrabiając łyżką aż uzyskamy gęste, kleiste ciasto. W garnku zagotowujemy wodę, solimy. Małą łyżeczkę zanurzamy we wrzątku a następnie nabieramy nią po niewielkiej ilości ciasta (ok.1/2 łyżeczki) i wrzucamy do wrzącej wody. Przed każdorazowym nabraniem ciasta łyżeczkę (ten koniec którym nabieramy ciasto) zanurzamy na moment w gorącej wodzie. Po włożeniu wszystkich klusek mieszamy zawartość garnka i zagotowujemy, gotujemy jeszcze 2 min. i odcedzamy. Takie kluseczki podajemy do gulaszu albo innych dań z sosem. Jeśli do duszenia marchewki nie dodamy czosnku to powstałe kluski możemy podać na słodko, ze śmietanką i twarogiem.