Sposób przygotowania:
Pomidorowo marchewkowa z kluseczkami
Najpierw zastawiamy bulion z skrzydełek i warzyw . Do garnka z wodą wkładamy skrzydełka kilka kulek pieprzu pietruszkę , seler odrobinę soli i gotujemy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce duże oczka. Starta marchew podsmażamy w dużym garnku na masełku .Dodajemy paprykę słodką ,mieszamy . Bulion ugotowany na skrzydełkach i warzywach odcedzamy . Zalewamy nim podsmażoną marchewkę. Doprawiamy przyprawa uniwersalną . Gotujemy chwilę, dodajemy przecier pomidorowy . Robimy ciasto na lane kluseczki. W kubku mieszamy mąkę z wodą i jajkiem lekko solimy. Kiedy zupa zacznie wrzeć nakąłdamy kluseczki za pomocą małej łyżeczki. Kiedy kluseczki wypłyną zaciągamy zupę śmietana i doprawiamy pieprzem mielonym.