Sposób przygotowania:
Cielęcina w sosie z kluseczkami od Pyzy
Cielęcinę kroję w plastry. Nacieram ząbkiem czosnku, solą i przyprawą do mięs. Odstawiam do lodówki na co najmniej pół godziny. W tym czasie przygotowuję pieczarki i kapustę. Pieczarki kroję w większe kawałki i duszę na maśle w rondelku. Solę i pieprzę do smaku. Kapustę szatkuję i kiedy pieczarki puszczą sok dodaję kapustę do rondelka. Wszystko mieszamy i dusimy do momentu kiedy kapusta zrobi się miękka. Mięso po wyjęciu z lodówki obtaczam w mące i kładę na rozgrzaną oliwę rumienię z każdej strony. W między czasie na osobnej patelni smażę cebulę pokrojoną w pióra, kiedy się zeszkli podlewam ją kapką mleka (może być również woda) i czekam aż ładnie je wsiąknie, cały czas mieszając. Cebulę przekładam do mięsa tak samo pieczarki z kapustą, wszystko razem mieszamy. Na patelnie wlewamy rosół (jeśli mamy marchewki z rosołu kroimy je w kostkę) teraz mięso i warzywa dusimy około 15-20 min od czasu do czasu mieszając. Możemy dodać kilka kropel maggi lub sosu sojowo-grzybowego dla podkreślenia smaku. W tym czasie możemy wrzucać na wodę przygotowane wcześniej kluseczki marchewkowe według przepisu Pyzy podaje tutaj link gdzie je znajdzieciehttps://gotujmy.pl/kluski-kladzione-marchewkowe,przepisy,51698.htmlSą naprawdę pyszne. Jeśli chcecie uzyskać mniej czosnkowy smak to możecie ugotować pokrojoną marchew z 2 całymi ząbkami czosnku i nie rozgniatać ich tylko po ugotowaniu po prostu je wyjąć. Marchewka i tak nabierze czosnkowego lekkiego posmaku.Na koniec zaprawiamy sos łyżką mąki i 2 łyżkami jogurtu naturalnego. Polewamy nim marchewkowe kluseczki. Smacznego.
elzbieta8960