Sposób przygotowania:
Galuszki marchewkowe
marchewkę oskrobałam, opłukałam i pokroiłam w niedużą kostkę. Wrzuciłam do garnuszka dodając obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ząbki czosnku, sól, cukier, masło i kilka łyżek wody - dusiłam na małym ogniu aż była zupełnie miękka. Gdy wystygła przerzuciłam ją do pojemnika blendera i zmiksowałam razem z jednym jajkiem oraz papryką. Masę przełożyłam do miski, dodałam pozostałe jajka, wymieszałam. Dodałam mąkę i wyrabiałam stopniowo dolewając wodę - ciasto ma być gładkie i mieć konsystencję nieco bardziej gęstą niż na lane kluski. W dużym garnku zagotowałam wodę, osoliłam, na wierzch nałożyłam przecierak a na niego ciasto - szpatułą przecierałam kluski wprost do garnka. Gdy wszystkie były już w wodzie zamieszałam i doprowadziłam całość do wrzenia. Po chwili kluseczki odcedziłam i przelałam zimną wodą - gotowe :)
Cukiereczek13
Pyza
dzięki za miłe słowa :) polecam się :)
mariel78
Pyza
ja z Mazowsza