Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Galuszki marchewkowe

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

kolejna odsłona pysznych kluseczek

Galuszki marchewkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Galuszki marchewkowe

 

 

  • osolony wrzątek do gotowania

 

Sposób przygotowania:

Galuszki marchewkowe
marchewkę oskrobałam, opłukałam i pokroiłam w niedużą kostkę. Wrzuciłam do garnuszka dodając obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ząbki czosnku, sól, cukier, masło i kilka łyżek wody - dusiłam na małym ogniu aż była zupełnie miękka. Gdy wystygła przerzuciłam ją do pojemnika blendera i zmiksowałam razem z jednym jajkiem oraz papryką. Masę przełożyłam do miski, dodałam pozostałe jajka, wymieszałam. Dodałam mąkę i wyrabiałam stopniowo dolewając wodę - ciasto ma być gładkie i mieć konsystencję nieco bardziej gęstą niż na lane kluski. W dużym garnku zagotowałam wodę, osoliłam, na wierzch nałożyłam przecierak a na niego ciasto - szpatułą przecierałam kluski wprost do garnka. Gdy wszystkie były już w wodzie zamieszałam i doprowadziłam całość do wrzenia. Po chwili kluseczki odcedziłam i przelałam zimną wodą - gotowe :)
Galuszki marchewkowe
obraną marchewkę pokroiłam w kostkę i udusiłam
Galuszki marchewkowe
przestudzoną przełożyłam do pojemnika blendera i zmiksowałam razem z jajkiem i papryką
Galuszki marchewkowe
masę przelałam do miski - dodałam pozostałe jajka i mieszając dosypywałam mąkę
Galuszki marchewkowe
ciasto partiami nakładałam na sito do przecierania - kluseczki wystarczy zagotować i odcedzić