grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Marchewkowe kluseczki z szałwiowym masełkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kluseczki z marchewki, niesamowicie delikatne w smaku, podane z aromatycznym, szałwiowym masełkiem to smaczny dodatek do obiadu dla dużych i małych. Idealne danie dla dzieci, które kręcą noskiem na widok warzyw.

Marchewkowe kluseczki z szałwiowym masełkiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Marchewkowe kluseczki z szałwiowym masełkiem

Kluseczki

  • 500 gr marchewki
  • 200 gr mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 50 gr startego parmezanu
  • 2 jaja
  • sól

Szałwiowe masełko

Sposób przygotowania:

Marchewkowe kluseczki z szałwiowym masełkiem

Przygotowanie marchwi

Marchewkowe kluseczki z szałwiowym masełkiem
Marchew możemy ugotować w wodzie lub na parze dla zachowania jak największej wartości odżywczej.

Przygotowanie kluseczek z marchwi zaczynamy od umycia i obrania marchewek.

Marchew kroimy w talarki i gotujemy do miękkości. Ugotowaną marchew odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia.

Przygotowanie ciasta na kluseczki

Marchewkowe kluseczki z szałwiowym masełkiem
Do przygotowania ciasta na kluseczki możemy wykorzystać blender.

Ugotowaną marchew blendujemy na jednolitą masę.

Do puree z marchwi dodajemy roztrzepane jajka i starty parmezan. Wszystko doprawiamy solą i delikatnie mieszamy. Na koniec stopniowo dodajemy przesianą mąkę.

Ciasto bardzo dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki.

Ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. godzinę.

Gotowanie kluseczek

Marchewkowe kluseczki z szałwiowym masełkiem
Po wyjęciu z lodówki ciasto na kluseczki powinno być gęste i jednolite.

W dużym i szerokim garnku zagotowujemy osoloną wodę.

Na gotującą się wodę kładziemy kluseczki za pomocą łyżeczki. Zanurzamy łyżeczkę w gotującej się wodzie, łyżeczką nabieramy kluseczkę i wkładamy do wody. W ten sposób robimy resztę kluseczek. Kluseczki gotujemy partiami.

Wrzucone kluseczki należy przemieszać, aby nie przykleiły się do dna.

Po wypłynięciu kluseczek na wierzch, wyjmujemy je łyżką cedzakową.

Szałwiowe masełko

Marchewkowe kluseczki z szałwiowym masełkiem
Listków szałwii lepiej nie należy kroić nożem, bo ściemnieją. Wystarczy porwać je palcami.

Na dużej patelni rozpuszczamy masło. Wrzucamy listki szałwii.
Szałwię smażymy ok. 5 min na małym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem.

Podanie kluseczek

Marchewkowe kluseczki z szałwiowym masełkiem

Ugotowane kluseczki wrzucamy na patelnię z szałwiowym masełkiem, na małym ogniu podsmażamy ok. 2 minut.
Kluseczki podajemy udekorowane szałwią i startym parmezanem.