Sposób przygotowania:
Marchewkowe kluseczki z szałwiowym masełkiemPrzygotowanie marchwi
Przygotowanie kluseczek z marchwi zaczynamy od umycia i obrania marchewek.
Marchew kroimy w talarki i gotujemy do miękkości. Ugotowaną marchew odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Przygotowanie ciasta na kluseczki
Ugotowaną marchew blendujemy na jednolitą masę.
Do puree z marchwi dodajemy roztrzepane jajka i starty parmezan. Wszystko doprawiamy solą i delikatnie mieszamy. Na koniec stopniowo dodajemy przesianą mąkę.
Ciasto bardzo dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki.
Ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. godzinę.
Gotowanie kluseczek
W dużym i szerokim garnku zagotowujemy osoloną wodę.
Na gotującą się wodę kładziemy kluseczki za pomocą łyżeczki. Zanurzamy łyżeczkę w gotującej się wodzie, łyżeczką nabieramy kluseczkę i wkładamy do wody. W ten sposób robimy resztę kluseczek. Kluseczki gotujemy partiami.
Wrzucone kluseczki należy przemieszać, aby nie przykleiły się do dna.
Po wypłynięciu kluseczek na wierzch, wyjmujemy je łyżką cedzakową.
Szałwiowe masełko
Na dużej patelni rozpuszczamy masło. Wrzucamy listki szałwii.
Szałwię smażymy ok. 5 min na małym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem.
Podanie kluseczek
Ugotowane kluseczki wrzucamy na patelnię z szałwiowym masełkiem, na małym ogniu podsmażamy ok. 2 minut.
Kluseczki podajemy udekorowane szałwią i startym parmezanem.