Sposób przygotowania:
Knedle ze śliwkami
Obrane ziemniaki ugotować do miękkości i odcedzić. Gorące przecisnąć przez praskę lub dokładnie potłuc tłuczkiem. Zostawić do ostygnięcia.
Śliwki umyć i usunąć z nich pestki.
W ziemniakach w garnku zrobić dołek i wbić w niego jajko, wsypać mąkę i dodać szczyptę soli. Dokładnie wyrabiać masę.
Następnie przełożyć ją na blat posypany mąką i nadal wyrabiać, aż otrzymamy jednolite ciasto. Uformować z niego gruby wałek i pokroić na kawałki.
Każdy kawałek rozpłaszczyć na okrągły placek. Na środku każdego placuszka kłaść śliwkę bez pestki i dokładnie zawinąć ją w ciasto formując okrągłe knedle.
W garnku zagotować wodę, dodać szczyptę soli.
Knedle gotować przez 3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.
Wyjąć łyżką cedzakową.Podawać na ciepło posypane cukrem i polane śmietaną.
Śliwki umyć i usunąć z nich pestki.
W ziemniakach w garnku zrobić dołek i wbić w niego jajko, wsypać mąkę i dodać szczyptę soli. Dokładnie wyrabiać masę.
Następnie przełożyć ją na blat posypany mąką i nadal wyrabiać, aż otrzymamy jednolite ciasto. Uformować z niego gruby wałek i pokroić na kawałki.
Każdy kawałek rozpłaszczyć na okrągły placek. Na środku każdego placuszka kłaść śliwkę bez pestki i dokładnie zawinąć ją w ciasto formując okrągłe knedle.
W garnku zagotować wodę, dodać szczyptę soli.
Knedle gotować przez 3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.
Wyjąć łyżką cedzakową.Podawać na ciepło posypane cukrem i polane śmietaną.
Magdalena88
Marika-
halina