Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Knedle ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczne i klasyczne knedle ze śliwkami.

Knedle ze śliwkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Knedle ze śliwkami

 

 

 

Sposób przygotowania:

Knedle ze śliwkami
Ziemniaki ugotować, ostudzić nieco, przecisnąć przez praskę. Podzielić je w misce na 4 części, w miejsce 1/4 wsypać mąkę ziemniaczaną (podobnie jak przy robieniu klusek śląskich). Dodać szczyptę soli, jajko i mąkę pszenną. Wyrobić ciasto, aby nie było lepiące. Śliwki umyć, przekroić, ale nie do końca (tylko tak, aby wyjąć pestkę). Ciasto podzielić na części, urywać mały kawałek, każdy rozpłaszczyć w dłoniach, ułożyć całą śliwkę (jeśli są kwaśne to dodać szczyptę cukru do środka) i dokładnie zlepić formując kulę. Najlepiej jest sprawdzić czy ciasto ma wystarczającą ilość mąki gotując jednego "na próbę". Knedle od razu gotować w gotującej się wodzie do wypłynięcia, potem jeszcze kilka minut. Masło rozpuścić i dodać do niego bułkę tartą i cynamon, chwilę przesmażać. Polać knedle przed podaniem.
Knedle ze śliwkami
Ziemniaki ugotować i przecisnąć przez praskę.
Knedle ze śliwkami
Dodać jajko oraz mąkę i wyrobić ciasto..
Knedle ze śliwkami
Ciasto wyrobić i dzielić na małe kawałki.
Knedle ze śliwkami
Śliwki oblepić ciastem i uformowac kulę.