Sposób przygotowania:
Knedle ze śliwkami
Ziemniaki ugotować, ostudzić nieco, przecisnąć przez praskę. Podzielić je w misce na 4 części, w miejsce 1/4 wsypać mąkę ziemniaczaną (podobnie jak przy robieniu klusek śląskich). Dodać szczyptę soli, jajko i mąkę pszenną. Wyrobić ciasto, aby nie było lepiące. Śliwki umyć, przekroić, ale nie do końca (tylko tak, aby wyjąć pestkę). Ciasto podzielić na części, urywać mały kawałek, każdy rozpłaszczyć w dłoniach, ułożyć całą śliwkę (jeśli są kwaśne to dodać szczyptę cukru do środka) i dokładnie zlepić formując kulę. Najlepiej jest sprawdzić czy ciasto ma wystarczającą ilość mąki gotując jednego "na próbę". Knedle od razu gotować w gotującej się wodzie do wypłynięcia, potem jeszcze kilka minut. Masło rozpuścić i dodać do niego bułkę tartą i cynamon, chwilę przesmażać. Polać knedle przed podaniem.