jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Marchewkowe mille- feuille

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Mille – feuille po francusku oznacza tysiąc płatków. Trzy warstwy chrupiącego ciasta i delikatna marchewkowa śmietanka tworzą pyszny i rewelacyjnie wyglądający deser.

Marchewkowe mille- feuille Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Marchewkowe mille- feuille

SPODY:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego XXL,
  • 1 łyżka cukru pudru do posypania ciasta francuskiego,
  • woda do posmarowania ciasta

MARCHEWKOWA ŚMIETANKA:

  • 350 gram marchewki,
  • 250 ml śmietanki 30%,
  • Sok z połowy cytryny,
  • cukier puder do smaku (około 3 łyżki),
  • 3 łyżeczki żelatyny,
  • 1/3 szklanki wody do rozpuszczenia żelatyny,
  • Dodatkowo:
  • Cukier puder do podania

Sposób przygotowania:

Marchewkowe mille- feuille

ETAP 1

Marchewkowe mille- feuille
blaszką obciążamy ciasto przed pieczeniem

SPODY:
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze umieszczamy ciasto francuskie. Wierzch ciasta smarujemy wodą i oprószamy łyżką cukru pudru.

Tak przygotowane ciasto przykrywamy papierem do pieczenia. Na papierze umieszczamy inną blaszkę. Dzięki obciążeniu ciasto nie wyrośnie w trakcie pieczenia.

ETAP 2

Marchewkowe mille- feuille
upieczone ciasto dzielimy na równe prostokąty

Tak przygotowane wkładamy do piekarnika na około 15 minut (200 °C). Po tym czasie z ciasta zdejmujemy blaszkę i wierzchni papier. Całość pieczemy jeszcze około 10 minut, by wierzch się zarumienił.

Tak upieczone ciasto dzielimy na 12 równych prostokątów. U mnie miały wymiar 5 / 12 cm. O wielkości spodów decydujemy sami. Ciasteczka odstawiamy do ostygnięcia.

Między czasie przygotowujemy marchewkową śmietankę.

ETAP 3

Marchewkowe mille- feuille
przygotowujemy marchewkowe puree

MARCHEWKOWA ŚMIETANKA:
Marchewkę obieramy i kroimy na mniejsze części. Pokrojoną gotujemy do miękkości. Ugotowaną odcedzamy i miksujemy na pure z dodatkiem soku cytrynowego. Pure studzimy. Mi wyszło go 1,5 szklanki.

ETAP 4

Marchewkowe mille- feuille
ubitą śmietankę łączymy z marchewką

Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Ubitą łączymy z marchewką. Całość miksujemy i słodzimy do smaku. Na koniec śmietankę łączymy z żelatyną.

Tak przygotowaną przekładamy do worka cukierniczego z prostą okrągłą końcówką.

ETAP 5

Marchewkowe mille- feuille
śmietanką przekładamy ciasteczka francuskie

Na francuskie ciastka wyciskamy kulki śmietanki i układamy je jedno na drugim tworząc trzy warstwy. Deser schładzamy około 0,5 godziny i gotowe. Przed podaniem oprószamy go cukrem pudrem.