Sposób przygotowania:
Marchewkowe mille- feuilleETAP 1
SPODY:
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze umieszczamy ciasto francuskie. Wierzch ciasta smarujemy wodą i oprószamy łyżką cukru pudru.
Tak przygotowane ciasto przykrywamy papierem do pieczenia. Na papierze umieszczamy inną blaszkę. Dzięki obciążeniu ciasto nie wyrośnie w trakcie pieczenia.
ETAP 2
Tak przygotowane wkładamy do piekarnika na około 15 minut (200 °C). Po tym czasie z ciasta zdejmujemy blaszkę i wierzchni papier. Całość pieczemy jeszcze około 10 minut, by wierzch się zarumienił.
Tak upieczone ciasto dzielimy na 12 równych prostokątów. U mnie miały wymiar 5 / 12 cm. O wielkości spodów decydujemy sami. Ciasteczka odstawiamy do ostygnięcia.
Między czasie przygotowujemy marchewkową śmietankę.
ETAP 3
MARCHEWKOWA ŚMIETANKA:
Marchewkę obieramy i kroimy na mniejsze części. Pokrojoną gotujemy do miękkości. Ugotowaną odcedzamy i miksujemy na pure z dodatkiem soku cytrynowego. Pure studzimy. Mi wyszło go 1,5 szklanki.
ETAP 4
Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Ubitą łączymy z marchewką. Całość miksujemy i słodzimy do smaku. Na koniec śmietankę łączymy z żelatyną.
Tak przygotowaną przekładamy do worka cukierniczego z prostą okrągłą końcówką.
ETAP 5
Na francuskie ciastka wyciskamy kulki śmietanki i układamy je jedno na drugim tworząc trzy warstwy. Deser schładzamy około 0,5 godziny i gotowe. Przed podaniem oprószamy go cukrem pudrem.
SylaUla
Justi2401
gusia1000