Sposób przygotowania:
Marchewkowy Eton Mess
Ciasto francuskie rozwijamy i wycinamy bardzo małym kieliszkiem 100 sztuk. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy 80 sztuk smarujemy wodą i posypujemy 2 łyżkami cukru. Obok układamy pozostałe kółeczka. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut.
Do garnka wkładamy ugotowaną marchewkę, resztę cukru i cukier waniliowy, wlewamy 2 łyżki śmietanki i blendujemy na gładki mus. Przygotowaną masę przekładamy na sitko wyłożone ręcznikiem papierowym i odstawiamy na 3 godziny.
Pozostałą śmietankę miksujemy z śmietan - fixem na sztywno. W szklankach lub pucharkach na przemian układamy warstwy :
mus marchewkowy, kuleczki z ciasta francuskiego z cukrem, śmietanka, mus marchewkowy, kuleczki z ciasta francuskiego z cukrem, śmietanka,
Kuleczki z ciasta francuskiego ( bez cukru ) kruszymy.
Deser dekorujemy pokruszonym ciastem francuskim i listkami mięty.
Do garnka wkładamy ugotowaną marchewkę, resztę cukru i cukier waniliowy, wlewamy 2 łyżki śmietanki i blendujemy na gładki mus. Przygotowaną masę przekładamy na sitko wyłożone ręcznikiem papierowym i odstawiamy na 3 godziny.
Pozostałą śmietankę miksujemy z śmietan - fixem na sztywno. W szklankach lub pucharkach na przemian układamy warstwy :
mus marchewkowy, kuleczki z ciasta francuskiego z cukrem, śmietanka, mus marchewkowy, kuleczki z ciasta francuskiego z cukrem, śmietanka,
Kuleczki z ciasta francuskiego ( bez cukru ) kruszymy.
Deser dekorujemy pokruszonym ciastem francuskim i listkami mięty.