kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1002]

Marchewkowy Eton Mess

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Moja wersja tego pysznego deseru jest przygotowana z marchewki i ciasta francuskiego. Polecam na deser.

Marchewkowy Eton Mess Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Marchewkowy Eton Mess

 

  • 20 dag ugotowanej marchewki
  • 1 op ciasta francuskiego
  • 200 mililitra śmietanki 30 %
  • 2 łyżki śmietanki 30 %
  • 4 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 śmietan - fix
  • 3 łyżki wody - do posmarowania ciasta
  • listki mięty
  • pokruszone ciasto francuskie

Sposób przygotowania:

Marchewkowy Eton Mess
Ciasto francuskie rozwijamy i wycinamy bardzo małym kieliszkiem 100 sztuk. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy 80 sztuk smarujemy wodą i posypujemy 2 łyżkami cukru. Obok układamy pozostałe kółeczka. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut.

Do garnka wkładamy ugotowaną marchewkę, resztę cukru i cukier waniliowy, wlewamy 2 łyżki śmietanki i blendujemy na gładki mus. Przygotowaną masę przekładamy na sitko wyłożone ręcznikiem papierowym i odstawiamy na 3 godziny. 

Pozostałą śmietankę miksujemy z śmietan - fixem na sztywno. W szklankach lub pucharkach na przemian układamy warstwy : 

mus marchewkowy, kuleczki z ciasta francuskiego z cukrem, śmietanka, mus marchewkowy, kuleczki z ciasta francuskiego z cukrem, śmietanka,

Kuleczki z ciasta francuskiego ( bez cukru ) kruszymy. 

Deser dekorujemy pokruszonym ciastem francuskim i listkami mięty.
Marchewkowy Eton Mess
Kółeczka z ciasta francuskiego posmarowane mlekiem i posypane cukrem.
Marchewkowy Eton Mess
Wszystkie składniki na mus marchewkowy blendujemy.
Marchewkowy Eton Mess
Następnie przekładamy na sitko wyłożone papierowym ręcznikiem.