jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Marchewkowa straciatella

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Marchew idealnie sprawdza się w ciastach i deserach. Uwielbiam jej pomarańczowy kolorek i delikatny smak. W wyniku ostatnich kombinacji z tym warzywem powstała marchewkowa straciatella. Gorąco polecam, bo smakuje i wygląda rewelacyjnie:).

Marchewkowa straciatella Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Marchewkowa straciatella

SPODY:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego XXL,
  • Jajko do smarowania,
  • Płatki migdałowe do posypania

KARMELIZOWANA MARCHEWKA

  • 7 małych marchewek,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1,5 łyżki cukru kryształu,
  • 5 dag masła

MARCHEWKOWA STRACIATELLA

  • 0,5 litry śmietanki 30%,
  • Ok 3 łyżki cukru pudru do smaku,
  • 4 łyżeczki żelatyny,
  • Karmelizowana marchew przygotowane wcześniej

DEKORACJA:

  • Bita śmietana do dekoracji,
  • Plasterki marchewki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Marchewkowa straciatella

ETAP 1

Marchewkowa straciatella
ciasto posypane migdałami kroimy na 8 części

SPODY:
Ciasto francuskie rozwijamy. Wycinamy z niego 2 koła o średnicy 22 cm. Każde z kół smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Pierwsze z kół posypujemy płatkami migdałowymi i dzielimy radełkiem na 8 części. Drugie ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach.

Tak przygotowane ciasta pieczemy po około 20 minut w 180°C do zrumienienia. Upieczone studzimy.

ETAP 2

Marchewkowa straciatella
ugotowaną marchew ścieramy na grubych oczkach

KARMELIZOWANA MARCHEWKA:
Marchewki obieramy i gotujemy do miękkości. Ugotowane lekko lub całkiem studzimy. Następnie ścieramy je na tarce o grubych oczkach.

ETAP 3

Marchewkowa straciatella
marchewkę karmelizujemy

Na patelni rozpuszczamy masło. Do rozpuszczonego dodajemy startą marchew. Słodzimy ją do smaku cukrem oraz cukrem waniliowym. Całość smażymy razem około 4 -5 minut cały czas mieszając. Tak przygotowaną marchew studzimy.

ETAP 4

Marchewkowa straciatella
marchewkę łączymy ze śmietanką

MARCHEWKOWA STRACIATELLA:
Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Ubitą słodzimy do smaku cukrem pudrem. Następnie dokładnie miksujemy ją z żelatyną. Na koniec wsypujemy karmelizowaną marchewkę.

ETAP 5

Marchewkowa straciatella
trójkąty z ciasta francuskiego wykładamy na straciatellę

Całość szybko mieszamy i wykładamy na całe upieczone ciasto francuskie. Na wierzchu śmietanki układamy trójkąty upieczone z ciasta francuskiego. Torcik schładzamy do zastygnięcia śmietanki.

Przed podaniem dekorujemy go bitą śmietaną i plasterkami marchewki. Gotowe


Tagi:

ciasto krem