Sposób przygotowania:
Marchewkowa straciatellaETAP 1
SPODY:
Ciasto francuskie rozwijamy. Wycinamy z niego 2 koła o średnicy 22 cm. Każde z kół smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pierwsze z kół posypujemy płatkami migdałowymi i dzielimy radełkiem na 8 części. Drugie ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach.
Tak przygotowane ciasta pieczemy po około 20 minut w 180°C do zrumienienia. Upieczone studzimy.
ETAP 2
KARMELIZOWANA MARCHEWKA:
Marchewki obieramy i gotujemy do miękkości. Ugotowane lekko lub całkiem studzimy. Następnie ścieramy je na tarce o grubych oczkach.
ETAP 3
Na patelni rozpuszczamy masło. Do rozpuszczonego dodajemy startą marchew. Słodzimy ją do smaku cukrem oraz cukrem waniliowym. Całość smażymy razem około 4 -5 minut cały czas mieszając. Tak przygotowaną marchew studzimy.
ETAP 4
MARCHEWKOWA STRACIATELLA:
Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Ubitą słodzimy do smaku cukrem pudrem. Następnie dokładnie miksujemy ją z żelatyną. Na koniec wsypujemy karmelizowaną marchewkę.
ETAP 5
Całość szybko mieszamy i wykładamy na całe upieczone ciasto francuskie. Na wierzchu śmietanki układamy trójkąty upieczone z ciasta francuskiego. Torcik schładzamy do zastygnięcia śmietanki.
Przed podaniem dekorujemy go bitą śmietaną i plasterkami marchewki. Gotowe
SylaUla
gusia1000