Sposób przygotowania:
Domowe sezamki z bakaliami
1. Na suchej i gorącej patelni prażymy sezam często mieszając, uważamy, żeby go za mocno nie przypiec, powinien być lekko zrumieniony.
2. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem i miodem, następnie wrzucamy uprażony sezam i bakalie, dokładnie mieszamy, ale już nie gotujemy.
3. Masę wykładamy między dwa arkusze papieru do pieczenia i wałkujemy, na taką grubość jakie chcemy mieć sezamki.
4. Pozostawiamy do zastygnięcia. Gdy masa już dobrze zastygnie kroimy dowolnej wielkości sezamki.
5. Podajemy i smacznego.
2. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem i miodem, następnie wrzucamy uprażony sezam i bakalie, dokładnie mieszamy, ale już nie gotujemy.
3. Masę wykładamy między dwa arkusze papieru do pieczenia i wałkujemy, na taką grubość jakie chcemy mieć sezamki.
4. Pozostawiamy do zastygnięcia. Gdy masa już dobrze zastygnie kroimy dowolnej wielkości sezamki.
5. Podajemy i smacznego.