anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Racuchy z jabłkami i sosem pomarańczowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Zwykłe racuchy podane z gorącym sosem, niezwykle aromatycznym, pachnącym pomarańczami, świeżym imbirem i likierem pomarańczowym.

Racuchy z jabłkami i sosem pomarańczowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Racuchy z jabłkami i sosem pomarańczowym

 

  • SKŁADNIKI SOSU POMARAŃCZOWEGO:
  • pomarańcze - 1 szt.
  • świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy – 1 szk.
  • kandyzowana skórka pomarańczowa - 2 łyżki
  • cukier - 3 łyżki
  • starty świeży imbir - 1 łyżeczka
  • likier pomarańczowy Cointreau – do smaku
  • SKŁADNIKI CIASTA NA RACUCHY:
  • mąka 500 g
  • drożdże świeże 30 g
  • mleko letnie 1,5 szk.
  • jajka 2 szt.
  • olej rzepakowy 2 łyżki
  • cukier ½ szk.
  • sól szczypta
  • PONADTO:
  • olej do smażenia
  • jabłka ½ kg

 

Sposób przygotowania:

Racuchy z jabłkami i sosem pomarańczowym
SOS POMARAŃCZOWY: świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy wlewam do rondelka z szerokim dnem, dodaję cukier i starty świeży imbir. Doprowadzam do wrzenia, następnie zmniejszam ogień i gotuję często mieszają, aż sos odparuje i lekko zgęstnieje. Dodaję pomarańczę obraną i drobno pokrojoną, kandyzowaną skórkę pomarańczową, mieszam i gotuję jeszcze przez chwilę, aż owoce będą ciepłe. Rondelek zdejmuje z ognia, wlewam likier i mieszam. RACUCHY robię wg tego przepisu, czyli: https://gotujmy.pl/racuszki-drozdzowe-z-jablkami,przepisy,120482.html Pokruszone drożdże mieszam z łyżeczką cukru, gdy drożdże się rozpuszczą, dodaję 4 łyżki letniego mleka i 2 łyżki mąki. Całość mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski wsypuję pozostałą mąkę, dodaję szczyptę soli, cukier, wyrośnięty rozczyn, jajka, letnie mleko i olej. Dokładnie miksuję. Ciasto powinno mieć konsystencję bardziej gęstą niż gęsta śmietana. Jeśli jest taka potrzeba to dodaję nieco więcej mąki lub mleka. Miskę z ciastem przykrywam lnianą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60-90 minut. Do wyrośniętego ciasta dodaję obrane i pokrojone w plasterki jabłka, delikatnie mieszam. Ciasto nabieram łyżką i kładę na średnio rozgrzany tłuszcz. Smażę z obu stron na małym ogniu, aby racuchy miały czas się upiec w środku. Racuchy podaję na ogrzanych talerzach polane gorącym sosem pomarańczowym.
Racuchy z jabłkami i sosem pomarańczowym
Sos przygotowuję z soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy.
Racuchy z jabłkami i sosem pomarańczowym
Racuchy podaję na ogrzanych talerzach polane gorącym sosem pomarańczowym.