SUPERPRZEPIS

Racuchy serowe z rodzynkami i żurawinami

  • 3
         
ocena: 4/5 głosów: 10
Racuchy serowe z rodzynkami i żurawinami Więcej zdjęć (4)

Szybkie, serowe racuchy pełne rodzynek i żurawiny idealne dla wszystkich, którzy mają mało czasu na przygotowania czegoś słodkiego.

Składniki:

Racuchy serowe z rodzynkami i żurawinami

 

Sposób przygotowania:

Racuchy serowe z rodzynkami i żurawinami
Żurawinę i rodzynki wsypujemy do dużego kubka i zalewamy na 10-15 minut gorącą wodą, odcedzamy. Do miski przekładamy ser, wbijamy jajka i wsypujemy mąkę – za pomocą miksera lub drewnianej łyżki łączymy wszystkie składniki.

Kiedy masa stanie się jednolita dodajemy odsączone rodzynki i żurawinę i mieszamy wszystko raz jeszcze. Na głęboką patelnie wlewamy olej (warstwa minimum 3-4 cm tak aby racuchy mogły swobodnie pływać ) i rozgrzewamy go. Na rozgrzany olej nakładamy za pomocą łyżki ciasto, które smażymy po 3-5 minut z każdej strony lub do momentu zarumienienia.

Usmażone racuchy odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu, po czym posypujemy cukrem pudrem i serwujemy. Smacznego.
Racuchy serowe z rodzynkami i żurawinami
Ser mieszamy z jajkami mąką, odrobiną cukru
Racuchy serowe z rodzynkami i żurawinami
Dodajemy żurawinę i rodzynki i jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy
Racuchy serowe z rodzynkami i żurawinami
Łyzką nabieramy porcję ciasta i smażymy je na gorącym tluszczu