Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Marchewkowo-kokosowe gofry

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Gofry o smaku kokosowym z dodatkiem musu i tartej marchewki są rewelacyjne. Można je podawać z cukrem pudrem, dżemem lub bitą śmietaną. Polecam.

Marchewkowo-kokosowe gofry

Składniki:

Marchewkowo-kokosowe gofry

 

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru z ziarenkami wanilii
  • 0,5 szkl oleju kokosowego
  • 150 ml pure z marchewki
  • 2 szkl mąki tortowej
  • 2/3 szkl mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 ml wody gazowanej
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 1 szkl mleka
  • 0,5 szkl startej marchewki
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Marchewkowo-kokosowe gofry

ETAP 1:

Marchewkowo-kokosowe gofry
Do miski wsypać suche składniki i wymieszać.

Mąkę pszenną wymieszać z mąką kokosową i proszkiem do pieczenia.

ETAP 2:

Marchewkowo-kokosowe gofry
Do zmiksowanych żółtek dodać olej, mleko i wodę.

Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
Żółtka z cukrem i cukrem z wanilią zmiksować, wymieszać z płynnymi składnikami.

ETAP 3:

Marchewkowo-kokosowe gofry
Masę jajeczną wymieszać z musem marchewkowym.

Następnie dodać pure z marchewki, zamieszać i połączyć z suchymi składnikami.

ETAP 4:

Marchewkowo-kokosowe gofry
Delikatnie wymieszać z pianą z białek i startą marchewką.

Do ciasta dodać startą na tarce o średnich oczkach marchewkę i ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać.

ETAP 5:

Marchewkowo-kokosowe gofry

Na rozgrzaną gofrownicę wlewać porcje ciasta i piec na złoty kolor.


Tagi:

gofry deser