grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Marchewkowo-orzechowe muffiny z gorgonzolą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wytrawna wersja muffinów z marchewką, orzechami włoskimi i gorgonzolą. Muffiny są proste i szybkie w przygotowaniu, wilgotne i bardzo aromatyczne.

Marchewkowo-orzechowe muffiny z gorgonzolą

Składniki:

Marchewkowo-orzechowe muffiny z gorgonzolą

Na 10 sztuk

Sposób przygotowania:

Marchewkowo-orzechowe muffiny z gorgonzolą

Przygotowanie dodatków do muffinów

Marchewkowo-orzechowe muffiny z gorgonzolą
Orzechy włoskie możemy zastąpić migdałami a ser gorgonzola dowolnym serem pleśniowym.

Orzechy włoskie bez łupin drobno kroimy.

Marchew obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach.

Ser gorgonzola kroimy w kostkę.

Przygotowanie ciasta

Marchewkowo-orzechowe muffiny z gorgonzolą
Ciasto miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Miksujemy jaja z mlekiem i olejem. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptę soli. Na koniec wmieszamy orzechy włoskie, marchew i ser gorgonzola.

Całość dokładnie mieszamy.

Pieczenie muffinów

Marchewkowo-orzechowe muffiny z gorgonzolą
Muffiny pieczemy do tzw. suchego patyczka.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.

Ciasto przelewamy do foremek do muffinów.

Muffiny pieczemy ok. 20-25 minut