pepsicOLA

pepsicOLA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 193]

Marchewkowo-ryżowe kotleciki z sosem .

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Smaczne, szybkie, zdrowe danie obiadowe.

Marchewkowo-ryżowe kotleciki z sosem . Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Marchewkowo-ryżowe kotleciki z sosem .

 

  • 1 torebka ryżu
  • 4-5 marchewek
  • pęczek szczypiorku (może być z cebulką)
  • 2 jajka
  • 4-5 łyżek mąki
  • sól, pieprz
  • oliwa lub olej do smażenia

 

 

 

Sposób przygotowania:

Marchewkowo-ryżowe kotleciki z sosem .
Ryż należy ugotować wg przepisu na opakowaniu i wystudzić. marchewki myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do wystudzonego ryżu. Siekamy szczypiorek (jeśli mamy to razem z cebulką) dodajemy do marchewki z ryżem. Do masy wbijamy jajka, wsypujemy mąkę. Dodajemy sól, pieprz, mieszamy. Patelnię rozgrzewamy, wlewamy trochę oliwy lub oleju. Z masy lepimy małe kotleciki. Smażymy na rumiany kolor z obu stron. Do jogurtu wyciskamy ząbki czosnku i mieszamy. Kotleciki serwujemy z sosem, który z powodzeniem można zastąpić samą śmietaną.
Marchewkowo-ryżowe kotleciki z sosem .
Składniki czekają na siekanie, mieszaknie
Marchewkowo-ryżowe kotleciki z sosem .
Masa ryżowo-marchewkowa z jajkiem, szczypiorkiem, mąką.