Sposób przygotowania:
Babka „zajęcza łączka”ETAP 1
CIASTO JASNE: Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do utartego dodajemy stopniowo jajka.
ETAP 2
Dokładnie zmiksowaną masę łączymy z sypkimi składnikami oraz mlekiem. Całość ponownie miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta. Gotowe wykładamy do przygotowanej formy. Babkę pieczemy około 50 minut w 180°C do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjmujemy i studzimy.
ETAP 3
CIASTO SZPINAKOWE: Szpinak rozmrażamy. Rozmrożony odciskamy z nadmiaru płynu. Tak przygotowany miksujemy z olejem.
ETAP 4
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do ubitej masy wsypujemy mąkę tortową, krupczatkę, proszek do pieczenia oraz dodajemy szpinak z olejem. Całość miksujemy do uzyskania ciasta o jednolitym, zielonym kolorze.
ETAP 5
Jedną czwartą ciasta szpinakowego wykładamy na spód blaszki (tej samej w której było pieczone ciasto jasne).
Ciasto jasne kroimy w plastry około 1,5 cm. Z każdej otrzymanej porcji wycinamy zajączka.
ETAP 6
Wycięte zajączki układamy gęsto koło siebie, wzdłuż blaszki na szpinakowym cieście.
ETAP 7
Tak ułożone zalewamy pozostałym ciastem. Ciasto powinno zakrywać zajączki.
Tak przygotowane wkładamy na nagrzanego piekarnika. Ciasto pieczemy około 60 minut w 180°C. Upieczone studzimy i dekorujemy.
DEKORACJA: W ciepłej śmietance rozpuszczamy czekoladę. Płynną polewamy wierzch naszej babki. Dodatkowo na czekoladę wykładamy jajeczka. Przed podaniem babkę dekorujemy kwiatami. Gotowe.
skuter5