jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Babka „zajęcza łączka”

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Babka szpinakowa z zajączkiem niespodzianką w środku, to idealny pomysł na Wielkanocny deser. Tak przygotowana nie wymaga dużej dekoracji, bo po rozkrojeniu i tak zdobi świąteczny stół.

Babka  „zajęcza  łączka” Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Babka „zajęcza łączka”

CIASTO JASNE:Forma na babkę o wymiarach 24 x 10 cm

CIASTO SZPINAKOWE

  • 4 jajka,
  • 450 gram mrożonego szpinaku (rozdrobnionego),
  • 1,5 szklanki mąki tortowej,
  • 1 szklanka mąki krupczatki,
  • 1 szklanka oleju,
  • 2 zaokrąglone łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 220 gram cukru

DEKORACJA:

  • Dekoracja:
  • 150 gram białej czekolady,
  • 5 łyżek śmietanki 30%,
  • Jajka czekoladowe w kolorowym lukrze,
  • Świeże kwiaty

Sposób przygotowania:

Babka „zajęcza łączka”

ETAP 1

Babka  „zajęcza  łączka”
jajka dodajemy stopniowo do utartego tłuszczu

CIASTO JASNE: Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do utartego dodajemy stopniowo jajka.

ETAP 2

Babka  „zajęcza  łączka”
ciasto przelewamy do blaszki

Dokładnie zmiksowaną masę łączymy z sypkimi składnikami oraz mlekiem. Całość ponownie miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta. Gotowe wykładamy do przygotowanej formy. Babkę pieczemy około 50 minut w 180°C do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjmujemy i studzimy.

ETAP 3

Babka  „zajęcza  łączka”
szpinak miksujemy z olejem

CIASTO SZPINAKOWE: Szpinak rozmrażamy. Rozmrożony odciskamy z nadmiaru płynu. Tak przygotowany miksujemy z olejem.

ETAP 4

Babka  „zajęcza  łączka”
łączymy składniki ciasta

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do ubitej masy wsypujemy mąkę tortową, krupczatkę, proszek do pieczenia oraz dodajemy szpinak z olejem. Całość miksujemy do uzyskania ciasta o jednolitym, zielonym kolorze.

ETAP 5

Babka  „zajęcza  łączka”
z jasnym porcji ciasta wycinamy zajączki

Jedną czwartą ciasta szpinakowego wykładamy na spód blaszki (tej samej w której było pieczone ciasto jasne).
Ciasto jasne kroimy w plastry około 1,5 cm. Z każdej otrzymanej porcji wycinamy zajączka.

ETAP 6

Babka  „zajęcza  łączka”
zajączki wykładamy na ciasto szpinakowe

Wycięte zajączki układamy gęsto koło siebie, wzdłuż blaszki na szpinakowym cieście.

ETAP 7

Babka  „zajęcza  łączka”
pozostałym ciastem zalewamy zajączka

Tak ułożone zalewamy pozostałym ciastem. Ciasto powinno zakrywać zajączki.
Tak przygotowane wkładamy na nagrzanego piekarnika. Ciasto pieczemy około 60 minut w 180°C. Upieczone studzimy i dekorujemy.
DEKORACJA: W ciepłej śmietance rozpuszczamy czekoladę. Płynną polewamy wierzch naszej babki. Dodatkowo na czekoladę wykładamy jajeczka. Przed podaniem babkę dekorujemy kwiatami. Gotowe.