Sposób przygotowania:
Babka szarlotkowaETAP 1
CIASTO: Formę na babkę smarujemy tłuszczem i dokładnie oprószamy mąką.
W misce ucieramy margarynę z cukrem. Do puszystej masy dodajemy po jednym jajku, cały czas ucierając.
ETAP 2
Do tak przygotowanej masy dodajemy mąki, aromat waniliowy oraz proszek do pieczenia. Całość miksujemy.
ETAP 3
Gotowe ciasto przekładamy do formy. Wierzch formy przykrywamy i obciążamy czymś ciężkim, by babka po włożeniu do wody nie wypłynęła.
Tak przygotowaną wkładamy do gotującej wody. Woda powinna sięgać do ¾ wysokości formy. Garnek przykrywamy. Babkę gotujemy 1,5 godzony.
Gotową wyjmujemy z formy i studzimy.
ETAP 4
JABŁKA: Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starte przysmażamy około 15 minut. Rozgotowane owoce łączymy z galaretką. Gdy galaretka się rozpuści całość zdejmujemy z ognia i studzimy.
ETAP 5
PRZEŁOŻENIE: Przestudzoną babkę dzielimy na 4 równe części.
ETAP 6
Następnie przekładamy ją tężejącymi jabłkami. Całość schładzamy by jabłka zastygły. Następnie babkę dowolnie dekorujemy.
DEKORACJA: Czekoladę rozpuszczamy w ciepłym mleku. Połowę czekolady wylewamy na babkę. Pozostałą część łączymy z pomarańczowym barwnikiem (dosłownie troszkę). Zabarwioną czekoladę wylewamy na białą. Wierzch dekorujemy pokruszonymi bezami i jajeczkami. Przed podaniem babkę dekorujemy kwiatami.
SylaUla