jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Babka szarlotkowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Delikatna babka z orzeźwiającymi jabłkami to idealna propozycja na wielkanocny deser. Takie połączenie smaków polecam w 100%. Polecam zwłaszcza miłośnikom szarlotek:)

Babka szarlotkowa Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Babka szarlotkowa

CIASTO:

DODATKOWO:

  • tłuszcz i mąka do przygotowania formy

DEKORACJA:

JABŁKA

  • 1,5 galaretki pomarańczowej,
  • 0,75 kg jabłek (waga po obraniu)

Sposób przygotowania:

Babka szarlotkowa

ETAP 1

Babka szarlotkowa
do tłuszczu dodajemy jajka

CIASTO: Formę na babkę smarujemy tłuszczem i dokładnie oprószamy mąką.

W misce ucieramy margarynę z cukrem. Do puszystej masy dodajemy po jednym jajku, cały czas ucierając.

ETAP 2

Babka szarlotkowa
dodajemy do całości sypkie składniki

Do tak przygotowanej masy dodajemy mąki, aromat waniliowy oraz proszek do pieczenia. Całość miksujemy.

ETAP 3

Babka szarlotkowa
ciasto umieszczamy w formie

Gotowe ciasto przekładamy do formy. Wierzch formy przykrywamy i obciążamy czymś ciężkim, by babka po włożeniu do wody nie wypłynęła.

Tak przygotowaną wkładamy do gotującej wody. Woda powinna sięgać do ¾ wysokości formy. Garnek przykrywamy. Babkę gotujemy 1,5 godzony.

Gotową wyjmujemy z formy i studzimy.

ETAP 4

Babka szarlotkowa
do jabłek dodajemy galaretkę

JABŁKA: Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starte przysmażamy około 15 minut. Rozgotowane owoce łączymy z galaretką. Gdy galaretka się rozpuści całość zdejmujemy z ognia i studzimy.

ETAP 5

Babka szarlotkowa
dzielimy babkę na 4 części

PRZEŁOŻENIE: Przestudzoną babkę dzielimy na 4 równe części.

ETAP 6

Babka szarlotkowa
babkę przekładamy jabłkami

Następnie przekładamy ją tężejącymi jabłkami. Całość schładzamy by jabłka zastygły. Następnie babkę dowolnie dekorujemy.

DEKORACJA: Czekoladę rozpuszczamy w ciepłym mleku. Połowę czekolady wylewamy na babkę. Pozostałą część łączymy z pomarańczowym barwnikiem (dosłownie troszkę). Zabarwioną czekoladę wylewamy na białą. Wierzch dekorujemy pokruszonymi bezami i jajeczkami. Przed podaniem babkę dekorujemy kwiatami.