Sposób przygotowania:
Gotowana cytrynowa babkaETAP 1
Formę natłuszczamy dokładnie
ETAP 2
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli.
W oddzielnej misce ucieramy margarynę z cukrem. Do utartych składników dodajemy stopniowo żółtka.
ETAP 3
Całość ucieramy na puszystą masę. Tak przygotowaną łączymy z skórką cytrynową oraz aromatem cytrynowym.
ETAP 4
Mąki łączymy ze sobą oraz z proszkiem do pieczenia. Przygotowane sypkie składniki łączymy z ciastem. Na koniec całość delikatnie łączymy z pianą z białek
ETAP 5
ETAP 6
Gotowe ciasto przekładamy do przygotowanej formy. Formę zamykamy, obciążamy „czymś” z góry i wkładamy do gotującej wody. Woda powinna sięgać do ¾- 4/5 wysokości formy. Babkę gotujemy pod przykryciem około 1,5 godziny. Ugotowaną wyjmujemy z formy i studzimy.
DEKORACJA: W ciepłej śmietance rozpuszczamy czekoladę. Płynną polecamy przestudzoną babkę. Przed podaniem ciasto dekorujemy świeżymi kwiatami. Gotowe.