jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Gotowana cytrynowa babka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam zainwestować w formę na babkę gotowaną. Ten deser nie dość że zawsze się udaje, to jeszcze smakuje pysznie. Dziś polecam babkę o orzeźwiającym, cytrynowym smaku.

Gotowana cytrynowa babka Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Gotowana cytrynowa babka

SKŁADNIKI

DODATKOWO:

  • Tłuszcz do przygotowania formy

DEKORACJA:

  • 130 gram gorzkiej czekolady,
  • 3 łyżki śmietanki 30%,
  • Świeże kwiaty forsycji,

Sposób przygotowania:

Gotowana cytrynowa babka

ETAP 1

Gotowana cytrynowa  babka
natłuszczamy formę

Formę natłuszczamy dokładnie

ETAP 2

Gotowana cytrynowa  babka
do tłuszczu dodajemy żółtka

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli.

W oddzielnej misce ucieramy margarynę z cukrem. Do utartych składników dodajemy stopniowo żółtka.

ETAP 3

Gotowana cytrynowa  babka
dodajemy w dalszej kolejności skórkę

Całość ucieramy na puszystą masę. Tak przygotowaną łączymy z skórką cytrynową oraz aromatem cytrynowym.

ETAP 4

Gotowana cytrynowa  babka
ciasto łączymy z białkami

Mąki łączymy ze sobą oraz z proszkiem do pieczenia. Przygotowane sypkie składniki łączymy z ciastem. Na koniec całość delikatnie łączymy z pianą z białek

ETAP 5

Gotowana cytrynowa  babka
ciastem napełniamy formę

ETAP 6

Gotowana cytrynowa  babka
gotujemy babkę

Gotowe ciasto przekładamy do przygotowanej formy. Formę zamykamy, obciążamy „czymś” z góry i wkładamy do gotującej wody. Woda powinna sięgać do ¾- 4/5 wysokości formy. Babkę gotujemy pod przykryciem około 1,5 godziny. Ugotowaną wyjmujemy z formy i studzimy.

DEKORACJA: W ciepłej śmietance rozpuszczamy czekoladę. Płynną polecamy przestudzoną babkę. Przed podaniem ciasto dekorujemy świeżymi kwiatami. Gotowe.