SUPERPRZEPIS

Marmolada dyniowo-jabłkowa

  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Marmolada dyniowo-jabłkowa Więcej zdjęć (4)

Marmoladę z mieszanki jabłek i dyni możemy wykorzystać do pieczywa, deserów i ciast. Ma złocisty kolor i lekko kwaskowy smak.

Składniki:

Marmolada dyniowo-jabłkowa

 

  • jabłka obrane i pozbawione gniazd nasiennych - 1 kg
  • dynia odmiany „Early Butternut” obrana i bez nasion - ½ kg
  • cytryna - 1 szt.
  • cukier - 300 g
  • woda - ¼ szk.

 

Sposób przygotowania:

Marmolada dyniowo-jabłkowa
Oczyszczone jabłka i dynię pokrój w grubą kostkę i przełóż do rondla z grubym dnem. Wlej wodę i gotuj pod przykryciem, aż jabłka i dynia zaczną się rozpadać. Następnie odkryj, przestaw na mniejszy ogień i często mieszając gotuj, aż masa zgęstnieje. Dodaj sok wyciśnięty z cytryny, cukier i podgrzewaj, często mieszając. Jeśli chcesz uzyskać idealnie gładką marmoladę, zmiksuj ją blenderem.
Gorącą marmoladę przełóż do wyparzonych słoiczków, zakręć i nakrywając grubym ręcznikiem kuchennym, odstaw do wystygnięcia. Następnie przenieś słoiki do chłodnej i ciemnej piwnicy.
Marmolada dyniowo-jabłkowa
Jabłka obrane ze skórki i pozbawione gniazd nasiennych.
Marmolada dyniowo-jabłkowa
Dynia odmiany „Early Butternut” obrana i pokrojona w kostkę.
Marmolada dyniowo-jabłkowa
Marmoladę z mieszanki jabłek i dyni możemy wykorzystać do pieczywa, deserów i ciast.