jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Marmolada gruszkowo- rabarbarowa.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

To z serii przepisów na zagospodarowanie spadów gruszkowych, które same w sobie nie są zbyt rewelacyjne w smaku.

Marmolada gruszkowo- rabarbarowa.

Składniki:

Marmolada gruszkowo- rabarbarowa.

 

  • 1 kg gruszek (mogą być spady)
  • 1/2 kg rabarbaru
  • ok. 20 dag cukru (najlepiej brązowego)

 

 

Sposób przygotowania:

Marmolada gruszkowo- rabarbarowa.
Obrany rabarbar kroimy na 2 cm kawałki i rozparowujemy w małej ilości wody.
Obieramy gruszki, zcieramy je w łezkę i dodajemy do rabarbaru.
Wsypujemy cukier i smażymy marmoladę na małym ogniu ciągle mieszając, by się nie przypaliła.
Sprawdzamy, czy marmolada jest odpowiednio słodka.
Jesli nie dosłądzamy ją i smazymy jeszcze chwilę, aż cukier się rozpuści..