aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Marmolada jabłkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszna domowa marmolada idealna na naleśniki i do ciast.

Marmolada jabłkowa

Składniki:

Marmolada jabłkowa

 

  • 5 kg jabłek
  • 9 łyżeczek octu
  • 2,5 kg cukru

Sposób przygotowania:

Marmolada jabłkowa
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na cienkie ćwiartki, dodajemy do nich cukier i ocet. Dokładnie mieszamy. Najlepiej odstawić na noc. Następnie smażymy i co jakiś czas mieszamy. Gdy marmolada będzie gęsta nakładamy ją do słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy około 7 minut. Wychodzi 21 małych słoiczków (takich z musztardy).